Karácsonyi ünnepély

Címkék: Események

Kiemelt figyelmet fordítanak a fonyódi Mátyás Király Gimnáziumban az ünnepek méltó megemlékezésére

Miért fontosak az ünnepek?

A napfordulókat már a keresztény vallás létrejötte előtt megünnepelték Egyiptomban és néhány közelkeleti népnél Június 24. a nyári napforduló ünnepe. Ilyenkor a leghosszabbak a nappalok, de lassan rövidülni kezdenek, hogy decemberre átadják helyüket a sötétség erőinek.

Ha a Föld kozmikus életciklusát követjük nyomon, akkor az évkörben négy fontos keresztpontot, négy kiemelkedő ünnepet figyelhetünk meg. Ezt  a kozmikus ciklust, a Nap látszólagos mozgása szerint, két félre bonthatjuk. Az első fél decembertől júniusig tart, amikor a Nap „felemelkedőben” van, a fény erői növekednek, és a Föld erői kiáramlanak. Ebben vagyunk most. Ez a kilégzés periódusa. Ezek a tendenciák Pünkösd és Szent János napja közötti időszakban a legerősebbek.  A ciklus második fele júniustól decemberig tart, amikor a Nap „alászáll”. A sötétség erői lassan úrrá lesznek a világ világosságán. Ez a belégzés periódusa.

A legfontosabb ünnepeket nem csak a családban, hanem a nagyobb közösségekben is megünneplik.

Nézzük, hogyan ünnepelte a karácsonyt a Mátyás Király Gimnázium!

Az idei tanévben rengeteg munkával, egy fantasztikus koncerttel, mondhatni gálaműsorral köszöntötték és ünnepelték a közelgő karácsonyt a gimnázium tanulói.

Sok munka és szorgalom állt a produkciók mögött, mely azt igazolja, hogy a diákságnak igenis fontos, hogy széppé, meghitté tegye az ünnepeket. Az ünnepek méltó megtartásával lehet összekovácsolni a közösséget. Ilyenkor lehet észrevenni, felfedezni azt, hogy a diákság milyen sokszínű is valójában.

Hallhattunk megható verset Ballér Bianka 12.d osztályos tanuló tolmácsolásában. Láthattunk művészi, zseniálisan megkoreografált táncot a 11. b osztályosokból összeállt Blanc et Noir előadásában (Fábián Rebeka, Huber Éva, Huszár Fanni, Kánya Annamária, Kasztl Kinga, Kozma Bettina, Stamler Júlia, Tóth Rebeka, Vajda Emília). Gyönyörködhettünk csodás énekhangokban. Szendrődy Csobán 10.c zongora kíséretében énekelt Schranc Álmos 12.c  és Buzsáki Barbara 11.a osztályos tanuló. Remek fuvolatriót hallhattunk Szendrődy Iringó 12.a, Proity Luca 10.a és Tóth Leona 10.a osztályos tanuló előadásában. Tradicionális karácsonyi dallamok csendültek fel, és élvezhettünk jazz-zenét – a Jingle Bells c. dal feldolgozását szaxofonnal, gitárral és dobbal. A produkcióban szerepelt gimnáziumunk fantasztikus énekkara (Császár-Bíró Anna 12.c, Schranc Álmos 12.c, Babai Dorottya 12.d, Buzsáki Barbara 11.a, Koszics Fanni 11.a, Huber Éva Tünde 11.b, Huszár Fanni 11.b, Kasztl Kinga 11.b, Stamler Júlia 11.b, Torma Virág 9.a, Vuncs Andrea Csilla 9.a). Kísérte Baksa Marcell 9.c  trombitán, Proity Zsombor 9.c , Szalay Szabolcs 9.c zongorán és kiváló zenekarunk (dobos Szendrődy Szecső 12.a, basszusgitár Keserű Marcell 12.c, gitár Pataki András 11.d, szaxofon Szendrődy Csobán 10.c, zongora Szalay Szabolcs 9.c). Némely műsorszám alatt a nézősereg Máté Bence 11.c osztályos tanuló jóvoltából megnyugtató hangulatú karácsonyi videót láthatott kivetítve a paravánokra – ez még különlegesebbé tette a műsort.

Az ünnepélyt az énekkar a többi szereplővel együtt zárta egy közös karácsonyi énekkel. Varga Zsuzsanna tanárnőnek szeretnék minden szereplő nevében köszönetet mondani, hisz Ő alkotta meg és az Ő segítségével jött létre ez a kellemes hangulatú, látványos és megható ünnepi műsor.

 

Proity Luca 10.a