Diákhét, szecskanap és diákigazgató-választás

Címkék: Események

Mint ahogy az évek során megszokhattuk a Mátyás Király Gimnáziumban, ezen a novemberen is megrendezésre került a diákhét, a szecskanap és a diákigazgató-választás, de iskolánk idén szakított a hagyományokkal.

Már a diákhetet megelőző péntek délután nagy volt a nyüzsgés. A végzősök kartonlapokat gyűjtöttek, festettek, ragasztottak, hogy hétfőre elkészüljenek az első, második, harmadik emelet, illetve a földszint díszítésével. Hihetetlen, hogy péntek délután, amikor hazajövünk az iskolából, még a kapkodó negyedikeseket és a kartonpapír-halmazokat látjuk, hétfőn reggel pedig mintha egy teljesen más világba csöppentünk volna. Szól a zene, az ajtóban karszalagokat osztanak, a végzősökön egyen-póló van, a többiek pedig alig várják, hogy végre láthassák a folyosókat.

Becsengetés előtt még mindenki átfut rajtuk, jókat mosolyog az aranyköpéseken és alig várja, hogy órák után újra végigsétálhasson a vidám folyosókon.

A földszint díszítését idén a 12. b-sek kapták, akik egy zenekari turnét választottak fő témájuknak. Az aula melletti folyosó tele van régi CD-kkel, plakátokkal, képekkel az osztály életéből, a kémiateremmel szemben, a folyosó végén pedig egy életnagyságú, kartonpapír-Olivér áll, akinek pedig kedve támad, egy selfie-t is készíthet vele.

Az első emelet fekete-piros külsőt kapott, a folyosó pedig tele van a maffiavezér, Don Csobci (12. c) képeivel. Az egyik árkád alatt egy dobozt is találhatunk, és akinek a neve ebbe a dobozba kerül, nem számíthat sok jóra a maffiától.

A második emeleten időutazásban lehet részünk: a 12. d osztály egyiptomi témájú folyosója visszavitt minket a fáraók korába, II. Bőrszesz uralkodásának idejére.

Innen az út a harmadik emeletre, a hercegnők és a matrózok világába vezet. A folyosó elején egy matróz áll, a plafonon halászhálók, a folyosó végét pedig már rózsaszínű papírkoronák és papírpalota díszíti.

A diákok minden nap, minden egyes folyosóvizit alkalmával találnak újdonságokat, nevetnek az aranyköpéseken, selfieznek Olivérrel, beledobnak egy nevet a maffia fekete dobozába, megnézik II. Bőrszesz piramisait, vagy éppen felpróbálják a koronákat.

Nagyon gyorsan, szinte pillanatok alatt elrepült a hét, csütörtökön pedig már csak 35 perces órákat tartottak, és szünetekben vagy a zene szólt a stúdióból és arra buliztak, vagy a négy diákigazgató-jelölt bemutatkozó videóit láthattuk.

Délután került megrendezésre a kilencedikesek szecskaavatója és osztályműsoraik bemutatása, melyek során vidám táncos-énekes produkciókat láthattunk.

A szecskaavatón, ahogy azt az előző években már megszokhattuk, ügyességi feladatokat, színpadon éneklést, szecskaszöveg-felmondást, sőt lufi-borotválást is nézhettünk.

A nap végén megválasztották a legszecskább osztályt, amit idén a 9. b nyert meg. A programok a péntek reggeli kerekasztal-beszélgetéssel folytatódtak. A műsorvezetők a négy diákigazgató-jelöltnek, Nyári István Ádámnak (ismertebb nevén Manónak), Szabó Olivérnek, Szendrődy Csobánnak és Kovács Bőr Zolinak különféle feladatokat állítottak össze. A feladatok során a fiúk megmutathatták, hogy mennyire mozognak otthonosan a konyhában, mennyire ismerik jól a magyar népdalokat, illetve milyen a meggyőzőképességük a tanárokkal szemben.

Ezután következtek a választási műsorok. A B-sek kezdtek, a műsoruk témája pedig az Amerikából hazatérő rock-sztár, Szabó Olivér volt. Színvonalas, vidám előadást láthattunk élőzenével, tánccal, illetve Göncz és Szilasi tanár urak közreműködésével.

Utánuk a D-sek következtek. A történetet Varga Zsuzsanna tanárnő vezette be, majd bepillantást nyerhettünk II. Bőrszesz piramisépítési munkálataiba, a fáraók életébe, sőt, Németh Krisztina tanárnő is felbukkant boszorkányjelmezben.

A C-sek műsorában Mátrainé tanárnő, illetve Kozák tanár úr is szerepet kapott, emellett bepillantást nyerhettünk a tóti maffia életébe, és miután a maffiavezér zsákot húzott Kozák tanár úr fejére, illetve elásta a nem rá szavazókat, beláthattuk, hogy jobb, ha nem szegülünk ellen Don Csobcival.

A nyertes produkciót az A-soktól láthattuk. Ők voltak az az osztály, akik műsoráról, folyosólyuknak köszönhetően mindenki csak találgatott, de pontosan senki nem tudta, mire is számíthat. Az osztály Kereskai és Huzsvai tanárnők segítségével a Hamupipőke modern változatát adta elő. A Hamupipőkét játszó Kereskai tanárnő elnyomásban él mostohája miatt, és minden vágya az, hogy elmehessen az esti bálba. Nehézségek árán, de sikerül elszökni otthonról, a bálban pedig találkozik a herceggel, akit Manó testesített meg. Sok megpróbáltatás után a történetnek boldog vége lesz.

A diákigazgató-jelöltek egyenként megköszönték osztályuknak, osztályfőnökeiknek, a tanároknak, illetve az igazgatónőnek, hogy ebben a tanévben is létrejöhetett a diákhét, a szecskanap és a diákigazgató-választás, majd pedig este hat órától kezdetét vette az éjfélig tartó tánc és gimibuli.

Perusza Eszter és Nagy Dorina, 10. A osztály