Décsey Sándor előadása a kommunizmus áldozatainak emléknapján

Címkék: Események

2015. február 25-én láttuk vendégül iskolánkban Décsey Sándort, a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum igazgatóját, aki előadásában megemlékezett a kommunista diktatúrák áldozatairól.

"A jövendő nemzedékek előtt kötelességünk feljegyezni a 20. század bűneit és biztosítani, hogy azok soha nem ismétlődhetnek" - írta Milan Kundera cseh író.

A kommunista diktatúrák értékelése, az áldozatok felkutatása és számbavétele a történettudomány feladata, a téma nem lezárt, a számadatok nem véglegesek, a közelmúlt folyamatos viták tárgya.

Décsey Sándor levéltáros és muzeológus, a történelemtudomány leendő doktora előadásában az áldozat fogalmát járta körül. Áldozatok voltak a hadifogoly kényszermunkások, a civil elhurcoltak, az otthon maradt családtagok, a táborokban illetve szállítás közben elhunytak.

De áldozatok a túlélők is. A foglyok nagy része betegen tért vissza, és sokan végleg munkaképtelenné váltak. A fogság évtizedek múlva is gyötrő emlékét Szebeni Ilona így idézi fel:

„Álmaimban sokszor még mindig a Szovjetunióban vagyok, felriadok, azt álmodom, hogy űznek, menekülök, közeledik a puskatus, jön felém az orosz őr, kisiklik a csille, és nem tudok menekülni előle. Háromszáz év is kevés lenne a felejtéshez.”