Feloldódás a természetben – fonyódi alkotótábor a Töröcskei-tóná

Címkék: Események

Igazi a kánikula, a szél alig rezdíti a faleveleket a Töröcskei-tó melléki erdőkben. A Vackor tanyán azonban mozgalmas az élet. Immár nyolcadik alkalommal nyitotta meg kapuit augusztus 11-én a fonyódi Mátyás Király Gimnázium diákjainak hagyományos alkotótábora. A fiatalok egy héten keresztül foglakoznak a kultúra, a művészetek különböző ágazataival.

- Valóban így van – mondja az alkotótábor egyik vezetője,Halvax Eszter, a fonyódi gimnázium magyartanára. – Amikor ezt a tábort nyolc évvel ezelőtt kitaláltuk, az volt az elképzelésünk, hogy magunk köré gyűjtjük azokat a fiatalokat, akik kedvet éreznek a művészetek és a művelődés iránt. A táborban olyan dolgokkal sikerült foglalkoznunk, amelyekre  az iskolában kevéssé, vagy más formában lett volna mód.

Az idei újdonság a könyvkötészet

- A nyolc esztendő alatt sok képzőművészeti alkotás, rajzok, grafikák, festmények születtek. Az elmúlt esztendőben Kapcsolatok a természetben címmel rendeztük meg a tábort. A képzőművészetekkel fogalakozó diákok a természetet, s az ott található anyagokat alakították át művekké, egyfajta szabadtéri szoborgyűjteménnyé. Most, amikor közülük sokan újra itt vannak, kimentek és megnézték, mi is lett az alkotásaikból. Azt látták, hogy a természet újra megába olvasztja a tavaly létrehozott műveket, a fából alkotott szobrokra felkúszik a borostyán, belepi őket a moha… Az idei táborunkat Feloldódás a természetben címmel nyitottuk meg. Így függ össze az elmúlt év gondolatvilágával az idei.

- Persze mindig újítunk is –kapcsolódik a beszélgetésbe Freizberger Anna, aki az idén végzett a Bécsi Egyetemen és a bécsi Képzőművészeti Akadémián. Festészettel is foglalkozik, több hazai kiállításon is szerepeltek a művei, a többi között kaposvári tárlatokon. Ő irányítja a képzőművészeti munkát. – Az idén felvettünk egy újabb tevékenységet, ez a könyvkötészet. Máris nagyon népszerű a dolog. A fiatalok nagy lelkesedéssel hajtogatják az íveket, ragasztanak, simítanak. Van, aki több könyvet is készít az egy hét alatt.

Iskolakezdetre és a Kazinczy-ra készülnek az irodalmosok

A Halvax Eszter irányításával működő irodalmi szekció is dolgozik. A gyerekek verseket elemeznek,  Pilinszky és Weöres Sándor gondolataival ismerkednek.  Készülnek azonban egyéb feladatokra is. A szeptemberi évnyitóra József Attilától A Dunánál című költeményt gyakorolja az egyik diák, Balázs Brúnó. A Kazinczyról elnevezett szép magyar beszéd versenyre gyakorol itt a táborban is két lány, Bárány Dóra és Horváth Dalma.

Dóra egy itt készülő rövidfilmben is szerepel, amelyet Almássy Krisztián diák irányításával forgatnak a fiatalok. Borsodi Levente az asztalitenisz versenyt szervezi, merthogy a sport is jelentős hangsúllyal van jelena tábor életében.

Éjszakai túrán edződnek a diákok

- A túrázás minden esztendőben nagyon is népszerű az alkotótáborban. Az elsőnapokban rendeztük  mega Töröcskei-tavat megkerülő utunkat. Ennél már nehezebb fokozat az éjszakai túránk. A tábor melletti horhón felkapaszkodtunk a tetőre, elballagtunk Töröcske falu közelében egészen Zselickislakig. Ott visszafordultunk és egy másikúton jöttünk vissza. A távolság, amit megtettünk, nagyjából nyolc kilométer volt. Az idei évben, ebben az időszakban rengeteg hullócsillag figyelhető meg. A túra kezdete előtt Kozák Attila, a gimnázium tanára tartott érdekfeszítő előadást erről a témáról, a csillagokról, a kozmoszról, s annak megfigyeléséről  –mondja Keserű Zoltán német nyelvtanár.

Ő egyébként a kezdetek óta a tábor karizmatikus személyisége. Reggel ő ébreszti a táborlakókat. De, ami ennél is fontosabb, ő főz. Mégpedig a táborlakók szerint kiválóan. Most éppen bolognait, ami így készültében is nagy elismerést vált ki a diákok körében.

Nagy erőkkel dolgozik a médiastáb is

Az egy hét, mint rendesen, gyorsan elröppen. A színvonalas alkotómunkán kívül barátságok mélyülnek el, s születnek új kapcsolatok is.  A táborlakók, az említetteken kívül, Árok Attila, Farkas Alexandra, Fait Balázs, Haszon Kamilla, Sajti Zsolt, Riba Beatrix, Török Tünde, Lehel Blanka, Gál Boglárka munkáiból a későbbiekben a gimnáziumban nyílik majd kiállítás.

A tábor az esti bulira készül. Hangol a zenekar, Lehel Blanka, Árok Attila gyakorol, a muzsikálásba egy további profi, Keserű Zoltán is beszáll. A média stáb nagy erőkkel dolgozik, gyűjti az anyagot a tavaly létrehozott facebook oldalhoz.

V. A. F.

A tábor egyik fontos epizódja: készül az ebéd.Az évkezdetre és a Kazinczy versenyre készülnek az irodalmosok.Az idei újdonság a könyvkötészet.Filmet forgatnak a diákok.