Rádiós emlékműsor október 6-án

Címkék: Események

2015. október 6-án az első órában rádiós műsorral emlékeztünk meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leveréséről és az aradi vértanúk kivégzéséről.

„Tekints reánk, tekints, szabadság,
Ismerd meg mostan népedet:
Midőn más könnyet sem mer adni,
Mi vérrel áldozunk neked.”

/Petőfi Sándor: Európa csendes, ujra csendes…/

 

Az irodalmi összeállítást a 10. c osztály adta elő osztályfőnökük, Kozák Attila tanár úr segítségével. A műsor megidézte azt az időt, amikor Magyarország a szabadságharcát vívta egy polgári jellegű, modern, új ország megteremtéséért. 1849. október 6-án Ferenc József császár súlyos büntetés kiszabásával akarta megüzenni a magyaroknak: nem tűri birodalmában a lázadást. A császár tizenhárom magyar honvédtábornokot ítéltetett halálra. A tizenhárom bátor, hősies magyar hazafi egyazon ügyért harcolt: a magyar szabadságért és a magyar haza megújulásáért, és készek voltak életüket áldozni ezekért a célokért.

Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knezich Károly, Láhner György, Leiningen - Westerburg Károly gróf, Nagy- Sándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, Vécsey Károly gróf, Lázár Vilmos mártírhalála azóta jelképpé vált. Annak a küzdelemnek és áldozatvállalásnak a szimbólumává váltak ők, amelyet a magyar nép évszázadokon át folytatott nemzeti függetlensége megteremtésért, társadalmi haladásáért.

Vécsey Károly levele feleségének:

Drága imádott Linám! Szeretett, erényes, legkedvesebb feleségem!

Látom, hogy ez életem utolsó pillanata – meg kell halnom, tehát még egyszer Isten veled, ő óvjon, vezessen minden lépésedben – utolsó leheletem, Lina, hogy odaát – egy jobb életben – bizonyosan újra egyesülünk.

Isten veled, jó lélek és bocsáss meg minden fájdalomért, amit talán akaratlanul is okoztam neked. Csókollak, csókolom kedves lányomat-lányodat Gizellát. Isten veled:

Szerencsétlen Károlyod