Édes anyanyelvünk nyelvi vetélkedő

Címkék: Események

„A nyelv az legyen, aminek lennie illik: / hív, kész és tetsző magyarázója mindannak, amit a lélek gondol és érez” (Kazinczy Ferenc)

1967-ben kezdődött a magyar nyelv hete rendezvénysorozat, amelyet az Anyanyelvápolók Szövetsége tart kézben. A Mátyás Király Gimnáziumban minden év áprilisában megrendezésre kerül a magyar nyelv hetének keretén belül az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny. A verseny célja, az anyanyelv tisztaságának védelme, szépségének felfedezése, tudatos megőrzése.

A hagyományoknak megfelelően a diákoknak először egy írásbeli feladatlapot kellett megoldani. A feladatlap elsősorban nyelvhasználati, stilisztikai, nyelvhelyességi kérdésekből állt, de tartalmazott leíró nyelvtan feladatokat is. A feladatok közt szerepelt például a lovag szó mondatba foglalásával megadni annak négy különböző jelentését, közmondások javítása, mondatok, szavak elemzése, valamint egy hétköznapi szituáció értékelése a nyelvi illem, illetve az érintkezéskultúra szempontjából.

A szóbeli fordulón a továbbjutott tanulók három téma közül választhattak, amelyről maximum  három perces beszédet kellett tartaniuk, elsősorban a téma által meghatározott műfajban és közönségnek.

Az idén a következő szóbeli témák szerepeltek:

1.      Jövőképem

Itthon vagy külföldön

Hallgatóság: Baráti kör

 

2.      Nem a ruha teszi?

A megjelenés, az első benyomás jelentősége

Műfaj: vitaindító

Helyszín: osztályfőnöki óra

 

3.      Sztár? Példakép?

Kire tudok feltekinteni és miért?

Műfaj: vallomás

Hallgatóság: baráti kör

 

A versenyzők többségét az első témakör érdekelte a legjobban, hisz nagyrészt a 10. illetve 11. osztályos fiatalok körében szinte mindennapi téma és jövőjüket érintő probléma, hogy itthon vagy külföldön vállalnak munkát. Hasonló népszerűségnek örvendett a példaképről tett vallomás.

Az írásbeli és szóbeli teljesítmények alapján a következő eredmények születtek:

  1. helyezett: Radó Albert 11. c
  2. helyezett: Fekete Noel Adrián 10. c
  3. helyezett: Molnár Eszter 11. b

 

Iskolánkat az első két helyezett képviseli májusban a megyei fordulón Kaposváron.

 

Kalota- Czippán Andrea

magyartanár