Diákcsereprogramok

Címkék: Események

Az Erasmus+ program keretében angol és lengyel diákokkal dolgoztak együtt gimnáziumunk tanulói.

Közös munka az Atlanti-óceán partján

Februárban 12-én a Mátyás Király Gimnázium tanulói közül lehetőséget kaptunk, hogy ellátogassunk az Egyesült Királyság déli partján fekvő Plymouthba, az Erasmus+ program keretén belül. Az Erasmus+ KA2 stratégiai partnerség az Európai Unió által kiírt pályázat, amelyet Magyarországon a Tempus Közalapítvány kezel. A két éven át tartó pályázatban 3 iskola diákjai vettek részt, angolok, lengyelek és mi, magyarok, minden középiskolából 12 diák.

A pályázati célok megvalósításának első állomása volt ez, így újdonság volt mind nekünk, mind tanárainknak. Már az előző hetekben is mindenki izgatottan várta a találkozót, rengeteget készültünk az útra, prezentációt, videót készítettünk a projektmunkához tanáraink irányításával és segítségével. Az egész napos utazás után fáradtan érkeztünk meg fogadó diákjainkhoz, akikkel azonban hamar megtaláltuk a közös hangot.

Első délelőttünket a családokkal töltöttük, majd délután közös programon vettünk részt, ahol perceken belül remek hangulat alakult ki, így jobban összeismerkedhettünk a külföldi diákokkal.

A következő héten különböző programok vártak ránk a környéken. Utazásunk fő célja egy számunkra még kevésbé ismert, bár érdekes vállalkozási forma megismerése volt, ahol az adott környéken és településeken élő termelők, kézművesek kistérségi összefogásban értékesítik termékeiket, teremtenek munkahelyeket, és a haszon jelentős részével helyi civil kezdeményezéseket támogatnak. Mi is egy ilyen vállalkozás virtuális modellezését tűztük ki célul, s ehhez közösen kezdtünk el készíteni egy mobil applikációt (alkalmazást), valamint készül egy közös honlap is Babodi Gergő rendszergazda informatikai támogatásával. A plymouth-i egyetemen eltöltött délelőtti előadások is ezt a célt szolgálták.

A közös munka mellett láthattuk Európa legnagyobb tengeri akváriumát, valamint egy zöldség- és gyümölcstermesztő farmot, és egy Európában egyedülálló vállalkozást, az Eden Projektet, amik mind ezen vállalkozási forma szellemében születtek. Az iskolai programokon saját vállalkozásunkat is megtervezhettük a lengyel és angol diákokkal együtt. Végig remek hangulat uralkodott, megtaláltuk a közös hangot fogadóinkkal, hatalmas élmény volt idegen országok diákjaival együtt dolgozni, emellett pedig angol nyelvtudásunkat is csiszolhattuk.

A hét végeztével könnyes szemmel búcsúztunk, azonban nem örökre, májusban a program következő fordulóján hozzánk látogatnak majd el az angol és lengyel diákok.

Nagy köszönettel tartozunk Keserű Zoltán, Szilasi Gábor tanár uraknak, hiszen az ő munkájuk nélkül nem valósulhatott volna meg ez a hatalmas lehetőség és remek hangulatú utazás.

Bárány Dóra - Papp Barnabás

 

anglia 2016

 

Erasmus projekttalálkozó Fonyódon

A fonyódi Mátyás Király Gimnázium tanulói 2016.05.05. és 2016.05.14. között fogadták az Európai Unió által támogatott Erasmus+ stratégiai partnerség program keretén belül angol és lengyel partnereiket.

Az iskola bemutatása után Balatonbogláron folytatódott a program, ahol vendégeink megismerkedhettek a várossal.

A hétvégét mindenki a fogadócsaládjával töltötte. Hétfőn meglátogattuk a Fonyódi Ásványvíz palackozó üzemét, majd Bogláron elkezdődött a szakmai munka. A Social Enterprise olyan vállalkozásforma, mely azért jön létre, hogy a megtermelt haszonból a helyi emberek boldogulását szolgáló kezdeményezéseket támogassák.

A keddi megnyitón Bántó Zsuzsanna igazgatónő és Hidvégi József polgármester úr köszöntötte a vendégeket. A nap további része csoportmunkában folyt, ahol mindegyik csoport saját Social Enterprise-unk létrehozásával és fejlesztésével foglalkozott. Honlapot terveztünk, szakácskönyvet írtunk, logókat és üvegeket terveztünk, felméréseket készítettünk és az iskola laborjában vízzel kapcsolatos kísérleteket végeztünk. A napot a Fonyódi Széplátóhoz való sétával zártuk.

Szerdán ellátogattunk Alsómocsoládra, csütörtökön Somogyfajszra, ahol helyi kezdeményezéseket tanulmányoztunk.

A kisberényi szociális közösségnél is egy működő kistérségi összefogás szervezetébe nyertünk betekintést.

A program mindenki számára maradandó élményeket hozott, amikért köszönettel tartozunk  tanárainknak, Fejes Anikónak, Feketéné Györe Szilviának, Pintér Gabriellának, Keserű Zoltánnak és Szilasi Gábornak, valamint Babodi Gergőnek, hiszen ez a nagyszerű program az ő szervezésük nélkül nem valósulhatott volna meg.

Bárány Dóra, Makkos Dalma

diákcsere fonyód 2016-1.JPGdiákcsere fonyód 2016-2.JPGdiákcsere fonyód 2016-3.JPGdiákcsere fonyód 2016-4.JPGdiákcsere fonyód 2016-5.JPGdiákcsere fonyód 2016-6.JPGdiákcsere fonyód 2016-7.JPG