Pénzügyi tudatosságra nevelés

Címkék: Események

Iskolánkban, a Mátyás Király Gimnáziumban tanórai és tanórán kívüli keretekben is törekszünk arra, hogy tanítványaink minél szélesebb köre kapjon olyan gazdasági ismereteket, amelyek birtokában majd megfontolt pénzügyi döntéseket képes hozni. Ennek szellemében került bevezetésre 11-12. évfolyamon fakultációs keretekben, választható érettségi tantárgyként a gazdasági ismeretek tantárgy, amit évről évre egyre több tanuló választ, jelenleg 46 diák tanulja.

Második éve szervezek a tanítványaimnak olyan tanulmányi kirándulást, ami kiegészíti, segíti a tanórán hallottak befogadását, a gazdaság, a pénzvilág működésének megértését. 2016. november 29-én egy egész napos program biztosította ezt. Voltunk a Budapesti Értéktőzsdén, a Random Capital Zrt bróker cégnél, valamint a Budapesti Corvinus Egyetemen. Mindhárom helyszínen érdekes, hasznos előadás hívta fel a figyelmet a megtakarítások fontosságára, a befektetési döntések kockázatára, a válságok időszakában való pénzügyi gondolkodás módjára. A gazdasági elemzők, pénzügyi szakemberek segítik eloszlatni azt a fétist, hogy érthetetlen, bonyolult a banki, pénzügyi világ. A hallott előadások legfontosabb üzenete az volt, hogy a lakosság milyen módon járul hozzá pénzügyi döntései révén a gazdaság fejlődéséhez, növekedéséhez.

A diákjaim visszajelzései, a kirándulásról írt beszámolóik megerősítik azt, hogy a későbbiekben is éljünk olyan lehetőséggel, amelyek a diákoknak szólnak, diáknyelven, érthetően. Ebben volt nagy segítségemre Virág Ferenc a Random Capital Zrt vezérigazgatója, aki közvetítette a tőzsdével való kapcsolatfelvételt, ő szervezte a IX. Jövőbe tekintő Konferencia érdekes előadásait, mint a „Pénzt hoz a világvége”, vagy az „Olcsó ingatlanvilág”. Az esti előadást a közönség 18 éven felüli tagjai körében kisorsolt tablet koronázta meg (sajnos nem mi nyertünk). Itt köszönöm meg a Random Capital Zrt-nek és a Mátyás Király Gimnázium Alapítványának a támogatását, hogy hozzájárultak a tanulmányi kirándulás utazásának költségeihez, a családok anyagi terheinek csökkentésével a pénzügyi tudatosság növeléséhez. Köszönöm!

Hosszú Zoltánné

tőzsdelátogatás.jpg