Iskolanap a Mátyás Király Gimnáziumban

Címkék: Események

A 2016/2017. tanévben is Mátyás király tiszteletére rendeztük meg a hagyományos iskolanapunkat.

Korabeli dokumentumok szerint iskolánk névadója, nagy reneszánsz uralkodónk a névnapját ünnepelte meg fényesen. Ezért vált hagyománnyá iskolánkban, hogy az iskolanapot Mátyás-napon vagy a Mátyás-naphoz közeli pénteken ünnepeljük. Ebben a tanévben az iskolanap éppen Mátyás-napra, február 24-re esett.

Az ünnepség reggel 8 órakor a Mátyás-falnál kezdődött Babina Edit tanárnő köszöntőjével, aki méltatta nagy reneszánsz uralkodónk történelmi szerepét. Ezt követően a névadónk tiszteletére kiírt emlékbeszéd-pályázat győztese, Hont Zsanett 11.b osztályos tanuló olvasta fel írását Mátyás a fekete sereg élén címmel. Majd minden osztály képviseletében az osztályfőnök két tanulóval virágot helyezett el a Mátyás-fal előtt.

Az aulában folytatódott az ünnepség az iskola zászlajának bevonulásával és a Himnusz eléneklésével, amelyet zongorán kísért Sassák Benjámin 11.d osztályos tanuló. Külön köszöntést kapott Huszár Hajnalka, a Siófoki Tankerületi Központ igazgatóhelyettese, Farkas Gábor, Fonyód Város polgármester-helyettese, Haszon Zsolt, a Mátyás Király Gimnáziumért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Németh Julianna, a Fonyódi Gimnázium Öreg Diákjainak Baráti Köre elnöke.

A köszöntők után iskolánk igazgatója, Bántó Zsuzsanna tartotta meg ünnepi beszédét, amelyben méltatta az idei évben a tanulmányok, a kultúra és a sport területén elért eredményeket, hiszen az iskolanapon koncentráltabb figyelem kíséri az iskolai célkitűzéseket, eseményeket, az eredményeket, a diákok teljesítményét és a tanári törekvéseket. Ebben a tanévben is jelentős sikereket értek el diákjaink.

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken II. fordulóba jutott: angol nyelvből Harsányi Anna (Pusztai Ágnes tanítványa), fizikából Iván Balázs (Kiss Sándor és Németh László tanítványa), informatikából Mucza András és Tóth Hanna (Kasztl Rozália tanítványai), matematikából Iván Balázs és Radó Albert (Kasztl Rozália tanítványai). A Dürer-fizika csapatversenyen országos 9. helyezést ért el az Iván Balázs, Radó Albert, Harmath Klaudia összeállítású csapat (tanáraik: Kiss Sándor, Kovács Balázs). A Te is legyél közgazdász országos versenyen 7. helyezést ért el Tóth Hanna.

A nyelvvizsgák száma elérte az ötvenet.

A művészeti alkotó tevékenységben is kiemelkedő eredmények születtek: Czeglédi Ádám a 2016. év ifjú természetfotósa lett. Almássy Krisztiánnak pedig Zalaegerszegen nyílt önálló tárlata és országos csoportos kiállításra válogatták be egyik munkáját, s közös kiállításon mutatkozhatott be tanárával, Lengyel Zsüliett-tel.

A sport területén az utóbbi idő legjelentősebb csapateredményét érték el tanítványaink: a leány kézilabdacsapat a diákolimpián országos 3., a fiú kézilabdacsapat 5. helyen végzett, (a csapatok támogatói: Bors Éva és Lehel László).

Ebben a tanévben is jól szerepeltünk a megyei kreatív középiskolai vetélkedőn: 2. helyen végeztünk.

Iskolánk tanárai több ismeretbővítő, tudásmegosztó, közösségfejlesztő programot szerveztek a diákok számára: ilyenek az emlékezetes iskolai rendezvények és az iskolán kívüli programok: kutatók éjszakája, közgazdasági ismeretbővítő kirándulás, operakaland, színházlátogatás, sítábor.

A pedagógiai módszertani kísérletekben is részt vettek diákjaink magyar irodalom és gazdasági ismeret tantárgyakból. Magyar irodalomból a 10. b osztályosok készítettek projektmunkákat, nagyon értékes produktumok születtek a reformkori színjátszás, a reformkori újságírás és a magyar népköltészet témakörökben.  Külön jutalmat kaptak A reformkori színjátszás című munkáért: Szultos Boglárka, Kékes Liliána, Tápi Bálint, Nyíri Klaudia és Csóbor Benjamin. A munkát Virág-Halvax Eszter tanárnő vezette. A gazdasági ismeretek tárgyból a projektbemutatók és a produktumok alapján jutalomban részesült a Grübl Dóra, Móricz Gerő, Varga-Szabó Kristóf, Winkler Dominik összeállítású csapat. A munkát vezette: Hosszú Zoltánné.

A Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” verseny iskolai fordulóján 1. helyezést ért el Komáromi Rebeka, 2. helyezést Tóth Csenge (felkészítőjük: Virág-Halvax Eszter), 3. helyen Ágh Richárd végzett.

Nagyon fontos számunkra, hogy környezetünkben mennyire ismerik el, milyen mértékben támogatják gimnáziumunk törekvéseit. Ennek az intézménytámogató gesztusnak az elismerésére alapította az iskola első tanárnemzedéke évtizedekkel ezelőtt a Pro Scola (Az iskoláért) kitüntetést. Ebben a tanévben az iskola eredményeinek elismeréséért, az itt folyó szakmai, pedagógiai munka értékeléséért és a jó hírnév terjesztéséért két külső támogató kapta a Pro Scola jutalmat: Türjei Attila, a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója és Makkos Csaba, a Palonai Magyar Bálint Általános Iskola igazgatója.

Ezt követően Haszon Zsolt, a Mátyás Király Gimnáziumért Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át a gimnáziumban a nevelő-oktató munkáért adható legnagyobb kitüntetést. Az idei tanévben a Mátyás-gyűrűt Varga Zsuzsanna, iskolánk angol nyelv-ének szakos tanára kapta.

Az ünnepi műsor a diákszínpad előadásával folytatódott. Ránki György Pomádé király új ruhája című daljátékának színpadi változatát adták elő a 12. b és a 10. b osztály tanulói. A jelenetet Virág-Halvax Eszter tanárnő és Szekeres Attila tanár úr tanították be.

A színdarab után a „Ki mit tud” programjára került sor.

Ezt követően két kiállítást nézhetett meg az ünnepi közönség. A klubban a nyári somogyfajszi tábor résztvevőinek munkáiból nyílt kiállítás, amit Lengyel Zsüliett tanárnő nyitott meg, illetve a magyar 2-es teremben a diákok projektmunkáiból volt látható egy válogatás magyar irodalom és gazdasági ismeretek tantárgyakból Virág-Halvax Eszter és Hosszú Zoltánné tanárnők vezetésével.

mátyásnap2017_1mátyásnap2017_10mátyásnap2017_11mátyásnap2017_12mátyásnap2017_2mátyásnap2017_3mátyásnap2017_4mátyásnap2017_5mátyásnap2017_6mátyásnap2017_7mátyásnap2017_8mátyásnap2017_9