A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztünk

Címkék: Események

A magyar kormány 2000-ben határozott arról, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja legyen. Minden évben rádiós műsorral emlékezünk meg azokról a honfitársainkról, akik életüket vesztették származásuk miatt.

„Most már biztosan nincs meg. Le merem írni, mert így van. Isten elhagyott engem, le merem írni, mert így van. Minden-minden földöntúli pártfogás, szeretet nélkül maradtam itt. Mire volt jó a megmenekülésem, miért nem jutottam inkább a nyilas gyilkosok kezére, hogy kínok kínjával én pusztultam volna el inkább, mint ő, a drága szent, a legjobb, a leggyanútlanabb, aki élt. Minek maradtam itt, Uramisten? ”

/Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni/

A gyűlöletnek a világon 6 millió zsidó és kétszázezer roma áldozata volt, közöttük hatszázezer magyar állampolgár. A zsidókat sárga csillag viselésére kötelezték, gettókba költöztették, és zsúfolt vagonokban a haláltáborokba hurcolták, ahol kivégezték őket. A holttesteket elégették. Erre utal a holokauszt szó, ami égő áldozatot jelent.

A többszázezres magyar állampolgárságú zsidóságból csak néhány tízezren tértek vissza. A túlélők gyakran úgy érezték, hogy nem tudnak új életet kezdeni egykori lakóhelyükön, ezért úgy döntöttek, hogy a fővárosban, vidéki városokban vagy külföldre emigrálva próbálnak tovább békében élni.

Pusztai Ágnes tanárnő és a 9.a osztály irodalmi és zenés összeállításukkal az áldozatokra és a túlélőkre irányították újra a figyelmünket. A rádiós műsort előadták: Hertelendy Viola, Knezics Marcell, Kupi Martina, Molnár Angyal, Papp Máté, Simon Kristóf és Soós Veronika. A vágó Fodor Adrienn volt.

holokauszt 2017