Mátyás-nap a gimnáziumban

Címkék: Események

Iskolánk névadója, Mátyás király a feljegyzések szerint a névnapját ünnepelte meg fényesen, ezért az iskolanapot hagyományosan február végén szoktuk megtartani.

Idén február 23-án, pénteken került sor névadó nagy királyunk emlékének felidézésére. A napi program a szokásos tisztelgéssel kezdődött, melynek során az osztályok képviselői a Mátyás-falnál rótták le tiszteletüket egy szál virággal. Babina Edit tanárnő köszöntötte a megjelent vendégeket, és megemlékezett a nagy reneszánsz uralkodónk jelentőségéről. Ezután a minden évben meghirdetett emlékbeszéd-pályázat idei győztese, Korolovics Péter 11.b osztályos tanuló olvasta fel a Mátyás király politikai és kulturális tevékenysége című írását.

Ezt követően az aulában folytatódott a program egy irodalmi összeállítással. Virág-Halvax Eszter tanárnő és Szekeres Attila tanár úr egy Mátyás király életét áttekintő műsort készítettek, melyben korabeli szövegrészletek és versek idézték meg a nagy király alakját. Majd iskolánk igazgatója, Bántó Zsuzsanna tartotta meg ünnepi beszédét. A Mátyás-nap nálunk a figyelmet az iskolai közösségre és az eredményekre irányítja. A tanulmányi eredmények közül kiemelendő Harsányi Anna 11.c osztályos tanuló teljesítménye, aki angol nyelvből az OKTV döntőjébe jutott, felkészítő tanára Pusztai Ágnes. Biológiából Pimmer László 12. d osztályos tanuló került az OKTV 2. fordulójába, tanára Fejes Anikó. Az Édes anyanyelvünk verseny országos döntőjébe jutott: Tóth Vanessza Gvendolin , Virág-Halvax Eszter tanárnő tanítványa. Hosszú Zoltánné tanítványai a PénzSztár versenyen regionális 4. helyen végeztek. A Farkaslakán megrendezett Tamási Áron műveltségi vetélkedőről 3. helyezéssel tértek haza az MKG-s diákok.

Országos szinten is kiemelkedő sportteljesítmények tanúi lehettünk: a leány kézilabda csapat a diákolimpia döntőjében 2. helyezett lett, Bors Éva és Lehel László mentorálásával, ugyancsak 2. helyezést ért el a leány floorball csapat (mentor Erdei Barnabás), a sárkányhajósok pedig a diákolimpián 3. helyen végeztek Lehel László tanár úr támogatásával.

Ebben a tanévben is sikeresen szerepeltek diákjaink a somogyi középiskolások kreatív vetélkedőjén – a Fekete Sereg 3. helyezést ért el.

Igazgatónő kiemelte az iskola szakmai célú nemzetközi kapcsolatait az ERASMUS és a HATÁRTALANUL programoknak köszönhetően, amelyeket Szilasi Gábor, Keserű Zoltán tanár urak és Babodi Gergő rendszergazda koordinálnak, a HATÁRTALANUL programban a szakmai programot Lengyel Zsüliett tanárnő vezette.

Az iskolánk szakmai sikere az is, hogy Feketéné Györe Szilvia tanárnő kémiai közép és emelt szintű érettségi feladatgyűjteményét megjelentette a MAXIM kiadó.

Iskolánk hagyományosan díjazza azt a külső támogatót, aki hosszú távon sokat tesz az iskoláért. A 2017/2018. tanévben a PRO SCOLA plakettet az iskolai nevelő-oktató munka színvonalának elismeréséért, a Mátyás Király Gimnázium ismertségének és jó hírének növeléséért Góz Mihály, a Buzsáki Általános iskola igazgatója, az intézmény öregdiákja kapta.

A Mátyás Király Gimnáziumért Alapítvány kiemelkedő nevelő-oktató munkáért Mátyás-gyűrűt adományoz annak a tanárnak, aki ehhez elnyeri a nevelőtestület támogatását. Idén is Haszon Zsolt, az alapítványi kuratórium elnöke adta át a Mátyás-gyűrűt, ezúttal Babina Edit történelem-földrajz szakos tanárnőnek.

A program az aulában folytatódott, ahol ifj. Virág Ferenc a pénzről tartott lebilincselő előadást. Eközben a városi sportcsarnokban focikupa házibajnokságra került sor. A nap további részében fakultatív programok voltak. Németh László, a gimnázium nyugdíjas matematika-fizika szakos tanára tartott előadást a repülés fizikájáról, Jóba Enikő pedig az egészséges életmódról. Projektbemutatókon is részt vehettünk, ahol Hosszú Zoltánné és Virág-Halvax Eszter tanítványai szerepeltek gazdasági ismeretek és magyar nyelv és irodalom tantárgyakból. Előadásokat hallgathattunk még Németh Juliannától, Pucskó Zsolttól és Zentai Zsolttól, a 10. c osztály tanulói pedig élménybeszámolót tartottak a kárpátaljai utazásukról.

A tartalmas és információkban gazdag nap záróprogramja egy képzőművészeti tárlat megnyitója volt az iskola klubjában. Két végzős diákunk, Móricz Gergő 12.d és Proity Barnabás 12.b osztályos tanulók képeinek kiállítását nyitotta meg Lengyel Zsüliett tanárnő.

01.jpg02.jpg03.jpg04.jpg05.jpg06.jpg07.jpg08.jpg09.jpg10.jpg11.jpg12.jpg13.jpg14.jpg15.jpg16.jpg17.jpg18.jpg19.jpg