Városi kitüntetést kapott Bántó Zsuzsanna, iskolánk igazgatója

Címkék: Események

Az 1848-49. évi magyar forradalom és szabadságharc emlékére rendezett városi ünnepségen, március 15-én Hidvégi József, Fonyód polgármestere adta át a kitüntetéseket az idei díjazottaknak.

Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy Fonyód Polgáraiért Díjat adományoz Bántó Zsuzsannának, a Mátyás Király Gimnázium igazgatójának.

 

Bántó Zsuzsanna 1978-ban végzett a szegedi József Attila Tudományegyetem magyar-orosz szakán. Friss diplomásként került Fonyódra, és az akkori Karikás Frigyes Gimnáziumban kezdett tanítani magyar irodalmat, magyar nyelvtant és orosz nyelvet. Akik ismerik, tudják róla, hogy már kezdő tanárként is a színes óravezetés, a következetesség, igényesség a gyermekközpontú gondolkodás jellemezte és jellemzi azóta is a munkáját. Volt szaktanár, osztályfőnök, munkaközösség-vezető és az iskola kulturális életének központi szereplője.

Tanítványai örömére, igazgatóvá választása után sem vált meg a katedrától, mert azon felül, hogy szeret tanítani, fontosnak tartja a folyamatos, közvetlen kapcsolatot a diáksággal. Mind a mai napig tanít magyar nyelv és irodalmat egy-egy osztályban.

Pedagógusi ars poeticáját mi sem jellemezhetné jobban, mint azok a szavak, amelyeket a vele való beszélgetések során oly sokszor hallhatunk tőle : „ A tanári pályán sok fontos dolgot kell szem előtt tartani, de a legfontosabb mindig a gyerekek érdeke...".

Elődei eredményes munkáját folytatva, de egyedi vezetői felfogásban, sikeresen irányítja immár huszonnégy éve a környéken is méltán híres középiskolánkat. Intézményvezetői tevékenysége alatt a gimnázium rangot szerzett magának Fonyód városában és a környező településeken. A Mátyás Király Gimnázium városunk szellemi műhelyévé, tudást és műveltséget kisugárzó központjává vált. Ez az itt folyó színvonalas oktató-nevelő munkának, az itt tanítók szakmai felkészültségének köszönhető. „S hozzájárult ehhez az iskola nevelési alapelve a hagyományos gyermekközpontúság; az a törekvés, ami a tudományos tényszerűséget igyekszik a szív és lélek összhangjába hozni.”(Nevelési Program)

Bántó Zsuzsannának a huszonnégy éve töretlenül magas színvonalon folytatódó vezetői tevékenysége folytán a gimnázium a környező települések kulturális és sportéletében is fontos szerepet játszik. Túlnőtte az iskola, a város határait, kapcsolatai révén jó híre túljutott az országhatárokon is. A Mátyás Király Gimnázium Nevelési Programjában olvasható: „Az iskola meghatározó értékeivel – TUDOMÁNYOSSÁG – EMBERKÖZPONTÚSÁG – MŰVÉSZETPÁRTOLÓ és ALKOTÓ TEVÉKENYSÉG – SPORTSZERETET – HAGYOMÁNYOS ÉRTÉKTISZTELET – játszik jelentős szerepet.” Ez határozta meg és határozza meg a mai napig Bántó Zsuzsanna intézményvezetői munkásságát. Tevékenységét Németh László-díjjal is elismerték.

Virág-Halvax Eszter