Újra operakalandon vettünk részt Budapesten

Címkék: Események

Különleges balettelőadást láttunk az Erkel Színházban május 11-én a gimnázium művészetet kedvelő diákjaival és tanáraival együtt.

Egy este, két koreográfus, három koreográfia: a Total Dance című esten a Magyar Nemzeti Balett széles modern repertoárjából láttunk három kedvelt darabot.

Egy fal, 3 női és 6 férfi táncos, és Ravel Bolerója. Ez volt az alapja Johan Inger svéd koreográfus egyfelvonásos balettjének, a Walking Madnek, amelyet eredetileg a Holland Táncszínház társulata számára készített 2001-ben. Az egyre fokozódó, feszültebbé váló zenére újabbnál újabb alakok jelentek meg, egyre őrültebb helyzetekben.

Jiří Kylián cseh koreográfus Mozart halálának 200. évfordulóján egy különleges balettel tisztelgett a nagy komponista előtt. Hat nő, hat férfi és hat kard szerepelt a Petite mort című, különleges hangulatú alkotásban, melyben kellékként fekete, barokk stílusú ruhák, bizarr krinolinok is megjelentek. A darab képi szimbolikája egy olyan világot mutatott be, ahol az agresszió, a szexualitás, a csönd, a muzsika, a sebezhetőség, az egymásra utaltság és az örök emberi szépség együtt létezik sajátos költőiségben

…úgy döntöttem, hogy nem alkothatok szimplán egy, a zeneszerző humorérzékét és zenei zsenijét tükröző táncsorozatot. Ehelyett hat, látszólag zavarosnak tűnő képet koreografáltam…” - írta Jiří Kylián a Hat táncról, mely a harmadik darab, s benne a mozarti játékosságot és az abszurd valóságot ültette át a mozdulatok nyelvére.

Köszönjük a szervezést Varga Zsuzsanna tanárnőnek!

operakaland 2018/1operakaland 2018/2operakaland 2018/3