Iskolanap a Mátyásban

Címkék: Események

Iskolánk névadójára emlékeztünk február 22-én. Hagyományosan a Mátyás király névnapjához legközelebb eső pénteken tartjuk az iskolanapot. Ez mindig jó alkalom arra, hogy egykori és jelenlegi tanítványok és tanárok közösen erősíthessék az alma mater iránti elköteleződésüket.

A program a vendégek fogadásával kezdődött. A Fonyódi Öregdiákok Baráti Köre különleges alkalomra készült egy kiállítással: a fennállásuk 15. évét ünnepelték meg az eddigi tevékenységük bemutatásával. Minden osztály tiszteletét fejezte ki a Mátyás-falnál egy szál virág elhelyezésével. Ünnepi beszédet mondott Babina Edit tanárnő, ezután az emlékbeszéd-pályázat nyertese, Szultos Boglárka 12.b osztályos tanuló olvasta fel írását.

Irodalmi összeállítással folytatódott a program. Virág-Halvax Eszter tanárnő és Szekeres Attila tanár úr vezetésével az irodalmi színpad színjátszói mutatták be Babits Mihály: Második ének című darabját, amely a balatoni kecskeköröm és a tihanyi ekhó legendáját dolgozta fel, és nagy sikert aratott. Ezt követte Bántó Zsuzsanna igazgatónő ünnepi beszéde, majd a díjak átadása következett. Pro Scola-díjat kapott Szőke Álmos és a Fonyódi Öregdiákok Baráti Köre, Németh Julianna vette át képviseletükben a díjat.  Projektmunkák készültek gazdasági ismeretekből és magyar nyelv és irodalom tantárgyból. A győztes munkákat készítő diákok ( a 10.b, 11.a és a11.d osztályokból) könyvjutalmat és oklevelet kaptak. A Mátyás–kupa teremlabdarúgó bajnokság első három helyezést elért csapatának Erdei Barnabás tanár úr adta át. A tantestület titkos szavazása alapján  idén a Mátyás-gyűrűt Kereskai Zita magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő kapta. A díjat átadta Haszon Zsolt, a Mátyás Király Gimnáziumért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Németh Julianna átadta a díjakat a családtörténeti pályázat nyerteseinek.

Ezután rövid szünet után fakultatív programokon vettek részt a tanulók, ezek az egyes tantermekben kaptak helyet, és változatos témákat kínáltak. Varga István, a Fonyódi Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója Fonyód történetéről tartott előadást. Németh László a Bevezetés a repülés fizikájába című előadását hallgatták a téma iránt érdeklődők. Dr Németh Ibolya a természet tisztelete és fenntarthatósága kapcsán A vadon ízei című könyv bemutatójáról hallgathattuk, ami ételkóstolóval volt egybekötve. Hosszú Zoltánné és Virág-Halvax Eszter tanárnők tanítványainak projektbemutatóval készültek gazdasági ismeretek és magyar nyelv és irodalom tantárgyakból. Kiss Tamás előadása az internetes zaklatásokról szólt, Sebestyénné Vörös Erzsébet tanárnő az álhírek hatásáról beszélt. Dr Lukács Gábor a keszthelyi Szendrey Júlia-emlékszobáról mesélt. Kalászné Perényi Nóra tanárnő és Szilasi Gábor tanár úr vezetésével az Erasmus-pályázat keretében tett utazásokról számoltak be a résztvevő tanulók. Horváth Helga előadásának címe „Környezetvédelem és turizmus – Fonyód fejlődése diákszemmel” volt. Vasas Zsolt a biztonságos közlekedés szabályaira emlékeztette a diákokat. Varga Zsuzsanna tanárnő zenei workshopot tartott, Kovács Balázs tanár úr vezetésével pedig táncház volt a tornateremben. Cziráki Tamás tanár úr a Pascal-háromszög felfedezéséről tartott előadást. Zentai Zsolt a balatoni és a vízi közlekedés veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Az iskolanap az aulában folytatódott, ahol Kéri György skót dudás zenei produkciója remek hangulatot teremtett. Az utolsó program a klubteremben egy kiállítás megtekintése volt, amelyet Lengyel Zsüliett tanárnő nyitott meg.

1.JPG10.JPG11.JPG2.JPG3.JPG4.JPG5.JPG6.JPG7.JPG8.JPG9.JPG