Szalagavató 2013

Címkék: Friss hírek

2013 január 11-én került sor a Mátyás Király Gimnázium végzős diákjainak szalagavató ünnepségére és báljára.

Felavatták végzős diákjainkat

Szalagavató a fonyódi Mátyás Király Gimnáziumban

A 12. osztályos diákok megkapták a gimnáziumi szalagjukat, ami méltó szimbóluma annak, hogy elérkeztek a felnőtté válás küszöbéhez.

A Mátyás Király Gimnáziumban minden év januárjában kerül sor a szalagtűzésre, amelyet egy kellemes hangulatú bál követ.

Valamikor 1735 táján, Selmecbányán rendeztek először úgynevezett valétabált. A „valétálás” a latin valete szóból ered, amelynek jelentése „Éljetek boldogul!”. „Valete!”  Így szólt az útra bocsátó áldás az iskola részéről. 

De miként segíthetik a szülők és a tanárok a felnőtté válás útját? Így ír erről Rudolf Steiner:

"Nem az a feladatunk, hogy a felnövekvő generációknak meggyőződéseket közvetítsünk. Hozzá kell segítenünk, hogy a saját ítélő erejét, a saját felfogóképességét használja. Tanuljon meg a saját szemével nézni a világban.... Azt vegyék észre a felnövekvők, hogy mi keresők vagyunk. És őket is a keresők útjára kell vezetnünk."

A Szalagavató elején jómagam köszönthettem műsorközlőként tanárainkat, diáktársainkat és vendégeinket.  A zászlót már nem a végzős diákok vitték, hanem Dörfler Márton 11.a, Domokos Zsófia 11.b és Kovács Viktória 11.c osztályos tanulók. A 11. évfolyam nevében Brassó Bernadett, 11.d osztályos tanuló köszöntötte a végzősöket, a 12. évfolyam nevében Németh Noémi, 12.c osztályos tanuló osztotta meg gondolatait. Bántó Zsuzsanna Igazgató beszédet mondott, valamint köszöntötte a végzősöket és a vendégeket. Ballér Bianka, 12.d osztályos tanulótól egy részletet hallhattunk Madách Imre: Az ember tragédiája című művéből.

A 12.évfolyam osztályai és osztályfőnökei:

12.a osztály- Keserű Zoltán tanár úr

12.b osztály- Teveli Tekla tanárnő

12.c osztály- Szekeres Attila tanár úr

12.d osztály- Halvax Eszter tanárnő

A szalagtűzések után, míg a végzősök átöltöztek a táncokhoz, a gimnázium tanulói színesítették a műsort:

Ballér Bianka, 12.d és Schranc Álmos, 12.c osztályos tanulók adták elő Karinthy Frigyes- Énekóra című művét, Simon Emőke, 12.d osztályos tanuló rendezésében. Majd Gyöngyösi Klaudia, 11.d osztályos tanuló Bartók Eszter- Búcsúdalát énekelte el, zongorán Szendrődy Csobán, 10.c osztályos tanuló kísérte. Végül az énekkar, Varga Zsuzsanna tanárnő vezetésével, a Somewhere Over The Rainbow című dalt adta elő. Az énekkar tagjai: Schranc Álmos 12.c, Babai Dorottya 12.d, Buzsáki Barbara 11.a, Koszics Fanni 11.a, Huber Éva Tünde 11.b, Huszár Fanni 11.b, Kasztl Kinga 11.b, Stamler Júlia 11.b, Torma Virág 9.a, Vuncs Andrea Csilla 9.a. Szólót énekelt Koszics Fanni 11.a, zongorán kísért Szalay Szabolcs Kornél 9.c.

Ezt követően a végzős diákok meseszép koreográfiájú táncokat mutattak be. Láthattunk angol és bécsi keringőt is. A táncokat betanította, valamint a diákokat felkészítette Feledi Ildikó táncpedagógus, a patronáló tanáruk Németh Krisztina tanárnő volt. Minden végzős lány, aki táncolt ezen a különleges napon, hercegnőként jelent meg a parketten elegáns partnereik kíséretében. Befejezésként minden végzős tanuló, tisztelete és köszönete kifejezéséül, felkérte szüleit egy keringőre.

A bál ezután kezdődött el. A PartyBand zenekar szolgáltatta a zenét- Keserű Zoltán tanár úrral. A szalagavató és az ezt követő bál rendkívül színvonalas volt.

Ez úton szeretnénk köszönetet mondani tanárainknak a szervezésért!

Proity Luca, 10.a

 

12.D 2.JPG12A 2.JPG12A 3.JPG12A.JPG12C 2.JPG12C 3.JPG12C.JPG12D 3.JPG12D.JPGjelenet.JPGjelenet2.JPGtánc1.JPGtánc2.JPGtánc3.JPGtánc4.JPG