A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

Címkék: Friss hírek

Katona Csaba előadása a Mátyás Király Gimnáziumban

„… a kommunista ember nem lehet humanista, mert a kommunizmusból pontosan az hiányzik, amit a humanista a társadalomban és a szellemi életben keres: az emberi mérték…”Márai Sándor

Iskolánk, mint 2001 óta mindig, idén is méltóképpen megemlékezett a hősökről a február 25-i emléknap alkalmából. Idén a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját az tette emlékezetessé, hogy a Fonyódi Kulturális Intézmények szervezésében Katona Csaba történész (MTA Történettudomány Intézet) tartott előadást.  Illetve nem is igazán előadást, hanem egy mély bölcsességgel, sok-sok emberséggel, időnként szarkasztikus humorral átszőtt rendkívüli történelemórát a gimnázium diákjainak és szomszédunkból, a Bacsák György SZKI-ból érkező vendégeinknek.

Az előadó nem csak hazánk 1945 utáni történelméről mesélt, hanem inkább remekül válogatott képek segítségével széles történelmi tablót nyújtott Közép-Európa 20. századi történetéről. Arról hallhattunk, nem elég, hogy hazánk a 20. századi történelme során több háborút is elveszített, nálunk csak a háborúk értek véget, de a harcok nem. Ez utóbbi folytatódott, csak más felállásban, de éppoly élet- és egzisztenciaveszélyesen, mint a békekötések előtt. Kezdetét vette a bosszúhadjárat. Ismét gyilkos kiáltott „Gyilkos”-t! és áruló „Áruló!”-t. Senki sem tartotta számon hányan pusztulnak el akasztófán, új haláltáborokban, a kitelepítéskor, az Andrássy út 60-ban, az 1956-os forradalom utáni bosszúhadjáratban, hogy hány ezren menekültek külföldre. Az iszonyatos ebben az volt, hogy nem egyszerűen üldözöttek váltak üldözőkké, hanem hogy többnyire nem azokat üldözték, akiket kellett volna (ezek rég megszöktek, elbújtak, átalakultak – esetleg éppen üldözővé!), hanem az ártatlanokat. Valamilyen módon mindenki áldozattá vált.

Ha nem vigyázunk, ha nem emlékezünk, ha nem vonjuk le a tanulságokat, ismét áldozataivá válhatunk nemzetromboló, kártékony eszméknek.

Babina Edit