Operakaland

Címkék: Friss hírek

Az OperaKaland elnevezésű program egy közművelődési-köznevelési kezdeményezés, amely a Magyar Állami Operaház szervezésében valósul meg.

Minden tanévben/színházi évadban - két szakaszban - egy-egy előadás-szériát kínál a meghívott köznevelési intézmények számára, egyet az őszi, egyet a tavaszi időszakban. A meghívottak köre kiterjed Magyarország összes középiskolájára: gimnáziumokra, szakközépiskolákra és szakképző iskolákra egyaránt.

Az operaelőadás és a kulturális tematikájú foglalkozások a Köznevelésért Felelős Államtitkárság szakmai támogatásával valósultak meg.

Az OperaKaland program vezérelvei a következők:

  • A program nyitva áll minden magyar középiskolás diák számára - anyagi helyzetétől és lakhelyétől függetlenül;
  • Az OperaKaland résztvevői minden egyes alkalommal minőségi, elsőrangú, teljes opera-/balett-élményben részesülnek;
  • Az előadások komplex pedagógiai programmal egészülnek ki: ezek egy része az előadásba építve jelenik meg (szereplők bemutatása, magyarázatok beszúrása a digitális kivetítőn etc.), más részük a felkészítési időszakban kerül megküldésre az iskolák részére;

A Mátyás Király Gimnázium diákjai 2013/14-es tanévben csatlakoztak az OperaKalandozókhoz. Először 2013. október 10-én utazott 50 fő Kodály Zoltán: Háry János című daljátékának megtekintésére. Diákok és tanárok közösen vettek részt az esti előadáson, s élményeik hatására, 2014. április 15-én, kedden újra Budapestre utaztak megtekinteni az Erkel színházban Mozart: Varázsfuvola című operáját. Különleges élményben volt részük, hiszen hosszú idő után újra Kováts Kolost hallhatták Sarastro szerepében, s az Éj királynőjét Miklósa Erika, míg Paminát Rosta Andrea alakították. A tanév utolsó OperaKaland előadását már kiegészítettük Múzeum pedagógiai foglalkozással is. 2014. május 22-én délelőtt megtekinteték Mozart: Színigazgató című egyfelvonásos opera bohózatát és Vajda: Mario és a varázsló című egyfelvonásos kortárs operját. Utána a Nemzeti Múzeumban részt vettünk két múzeumpedagógiai órán (www.muzi.hu). A 9. évfolyamosok a „Lovagkor egy kicsit másképp”, míg a 10. évfolyamos diákok „Reneszánsz-Hunyadi Mátyás mecenatúrája” elnevezésű foglalkozáson vettek részt. A három előadásra mintegy 130 diák látogatott el, s kérésükre, már ebben a tanévben megkezdtük a következő tanévben, októberben megrendezésre kerülő OperaKaland látogatás szervezését.

opera1.JPGopera2.JPGopera3.JPG