Iskolai megemlékezés október 23. tiszteletére

Címkék: Friss hírek

Ünnepélyes, elgondolkodtató, megrázó: ezekkel a szavakkal jellemezhető a Mátyás Király Gimnázium aulájában megtartott, 1956. október 23. emlékére összeállított ünnepi műsor. Az előadás az iskolai és a városi megemlékezésen is bemutatásra került.

Körülbelül két héttel a megemlékezés előtt már intenzíven folyt a készülődés. A délutáni órákban próbáltunk, ami nem volt könnyű, mivel nehezítette a másnapra való felkészülést. A műsort Kalota-Czippán Andrea és Szilasiné Károly Mónika tanárnők tanították be. A rendezés különlegesen kreatívra, szimbolikusra és színvonalasra sikerült. Egyedi megközelítésmód jellemezte. Deduktív úton, egy átfogó képpel kezdődött: Európa népeinek várakozó figyelmét érzékeltetve. Ezt követően koncentrálódott a rendezés Magyarországra és az ötvenhatos történésekre, kiemelve az események brutalitását. A színpadi képeket archív filmbetétek és megrázó zenei aláfestések tették drámaivá. Figyelemfelkeltő volt a színpadi díszlet, amit a Lengyel Zsüliett tanárnő által vezetett rajzszakkor alkotott. Különleges volt a műsor színpadképe, a kellékek elrendezése. Egyedi  fényárnyékjátékkal tették éberebbé a nézők figyelmét. Kiemelném a megvilágított paraván mögött megjelenő keresztárnyékokat, és a különleges gyertyakörívet.

A megemlékezés szereplői a következő tanulók voltak:

Hont Attila, Szabó Cseke, (amerikai férfiak,) Proity Luca (angol úrinő), Gulyás Dorottya (olasz háziasszony), Horváth Norman (német férfi), Szendrődy Csobán (francia gavallér), Bárány Dóra (francia nő), Szabó Olivér (német férfi), Schmidt Gabriell a(német hölgy), Csepregi Mátyás, Kamarás Partik, Tarsoly Attila (hurcoló férfiak), Farkas Bendegúz (olvasó ember)

Végül szeretnénk köszönetet mondani Kalota-Czippán Andrea és Szilasiné Károly Mónika tanárnőknek a kiemelkedő felkészítő munkájukért.

okt23_1.jpgokt23_2.jpgokt23_3.jpg