Nyugdíjba vonult Németh László tanár úr, iskolánk matematika-fizika szakos tanára

Címkék: Friss hírek

Németh László 1985-ben kezdett tanítani a fonyódi Mátyás Király Gimnáziumban.

Középiskolába a székesfehérvári  Gép- és Híradásipari Technikumba járt, majd ezt követően az ELTE-re. A középiskolai és az egyetemi évei alatt sokat sportolt, például foglalkozott tájékozódási futással, úszással és labdarúgással.

A tanári pályát főleg személyes okokból választotta.

Az általános iskolában tanárai közül óriási hatással volt rá Papp Károly, aki nagyszerű ember és kitűnő pedagógus volt. Ő szerettette meg vele a matematikát, a fizikát és a kémiát, bár az is igaz, hogy őt mindig is a reáltárgyak vonzották. A középiskolai tanára, Cseh István is rendkívüli egyéniség volt, az ő hatására döntötte el, hogy ő is tanár lesz.

Németh László tanár úr 20 éven keresztül volt osztályfőnök. Számos tanítványát, akik a matematika, fizika iránt érdeklődtek, készítette fel versenyre. Tehetséggondozó tevékenységének köszönhetően tanítványai rendszeresen és eredményesen szerepeltek a megyei és regionális tanulmányi versenyeken, az Arany Dániel matematika-, a Mikola Sándor fizikaversenyen, az Öveges Laborok Országos Fizika Csapatversenyén és az OKTV-n.

Emelt szintű érettségire felkészítő fizika és matematika órákat tartott, ahol igyekezett a tanulókat úgy tanítani, hogyha bennük is megvan a megfelelő akarat és szorgalom, akkor biztosak lehessenek a sikeres érettségiben és felvételiben. Sőt, az egyetemeken is megállják a helyüket. Ezt igazolják a már végzett diákjai visszajelzései is.

Pályája során rendszeresen jelentek meg feladatkitűzései a KÖMAL-ban, tanítványait is a KÖMAL-példák megoldására szoktatta.

A ’80-as években Horváth István és Németh László tanár urak építették ki az iskola számítástechnikai rendszerét. Ezzel a találmánnyal a BNV (Budapesti Nemzetközi Vásár) nagydíját hozták el, hiszen ez volt az első alkalom, hogy a gépeket hálózatba kötötték.

Rendszeresen szervezett tanulmányi kirándulásokat iskolánk fizika  iránt érdeklődő diákjai számára, akik például bepillantást nyerhettek a Magyar Tudományos Akadémia Csillebércen található Központi Fizikai Kutatóintézetének Energiatudományi Kutatóközpontjába (MTA KFKI EK), ahol a magyar tudomány ünnepe (november 3.) alkalmából rendezett előadássorozat keretei között a radioaktivitást, annak következményeit, felismerését, a kockázat kezelését és a sugárvédelem módjait láthatták testközelből.

A tanulmányi kirándulások szervezése a Paksi Atomerőműbe a 90-es években kezdődött Hecz Gáborné tanárnő vezetésével. Ebbe a munkába kapcsolódott be Németh László tanár úr, aki a 90-es évek végétől szervezte folyamatosan a látogatásokat Paksra a végzős diákok számára.

1987 és 1997 között a Mátyás Király Gimnáziumban jelentős tájfutó élet zajlott. A diákok Németh László tanár-edző vezetésével jelentős sikereket értek el a megyei, országos és nemzetközi versenyeken. A tanár úr tanitványai közül Hecz Ildikó egyszer, Hecz Katalin ötször kapta meg a Magyar Köztársaság jó tanulója - jó sportolója elismerést.

Kiemelkedő szakmai munkájának elismeréseként 2007-ben iskolánkban megkapta a Mátyás-gyűrűt, majd a szakminisztérium rendezvényén vehette át a Németh László-díjat.

Pedagógiai alapelve az volt, hogy érdekes óravezetéssel, pozitív motivációval, következetes és igazságos értékeléssel elérje, hogy jó hangulatú órákon a tanulók a tehetségük maximumát nyújtsák.

Fizikatanítását egyszerre jellemezte az elmélyült elméleti megalapozottság és a kísérletek bemutatása. Több kísérleti eszközt készített, ezek felkeltik a diákság érdeklődését, és maradandó élményt is jelentenek. Pál Tamás Fizikai kísérletek című oktató filmjében A rezgések összetétele című fejezetben a Németh László által kifejlesztett eszközt mutatták be.

Sok diákot állított pályára felkészültségével, igényességével, nagy tudásával. Munkája példaértékű volt a kollégái számára is.

Németh László 1Németh László 2Németh László 3Németh László 4Németh László 5Németh László 6Németh László 7