Archívum

Keserű Zoltán kapta a Mátyás-gyűrűt

kese2011 februárjában az iskola Mátyás-gyűrűjét Keserű Zoltán tanár úr kapta. A díjat Haszon Zsolt, a Mátyás Király Gimnáziumért Alapítvány elnöke adta át, és beszédében méltatta a díjazottat:

Tisztelt ünneplő közönség!

A gyűrű egy olyan elismerés, amit nem valaminek a lezárásaként adunk. Kötelezi viselőjét, hogy a továbbiakban még inkább megfeleljen eme címnek. Idei díjazottunk a legifjabb a kitüntetettek sorában. Impozáns a névsor, közéjük tartozni dicsőség. Esetünkben az egykori tanárok, a hajdani példaképek, a mostani kollégák adományozzák.
Idei díjazottunk a középiskolát itt, az akkor még Karikás Frigyes Gimnáziumban végezte. 1987-ben érettségizett. 1996-tól a német nyelv tanára iskolánkban. A székesfehérvári Kodolányi János Főiskolán, majd a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészkarán szerezte diplomáit. 2004-ben közoktatás-vezetői szakvizsgát tett, s felsőfokú idegenforgalmi menedzser végzettséggel is bír. 2006-tól érettségi elnökként is tevékenykedik. A kezdetektől kiváló osztályfőnöki munkát végez. Az iskolai diákönkormányzat patronáló tanára. Az idén 10 éves bambergi diákcsere-kapcsolat motorja, a sítáborok, a Kéktúrák, az iskolai rendezvények elmaradhatatlan szervezője.
2011-ben a testület döntése alapján a Mátyás-gyűrűt Keserű Zoltán tanár úrnak adom át.


--------------------------------------------------------------------------------

Projektmunkák

2010-ben iskolánk egy merőben új programhoz csatlakozott, melyben nagy szerepet kap a tömbösített, vagyis kompetencia alapú oktatás.

Osztályunknak két nagy témán belül több projectet is kellett csinálnia. Az első munkánk a főzéssel, nemzetek konyháival volt kapcsolatos. Először is rengeteg új szót tanultunk az angol órákon. Ezután azt a feladatot kaptuk, hogy egy szakácskönyvet állítsunk össze. Mindenki egy választott nemzet előételét, főételét és desszertjét mutatta be. Mikor kész lettünk elkezdtünk különböző stílusú menükártyákat csinálni. Ezeken az amerikai palacsinta és az angol reggeli szerepeltek, mint utóbb kiderült nem véletlenül. Iskolanap alkalmából egy kanadai szakáccsal, Andrew Miles-al készíthettük el ezeket az ételeket. A végén szakértő zsűri értékelte a munkánkat, majd a győztes csapat értékes ajándékokat kapott. Az egyik kész szakácskönyvvel köszöntük meg Andrew-nak kedvességét és segítőkészségét. Iskolánk erre a napra egy profi skótdudást is meghívott, aki klasszikus és közismert dalokkal szórakoztatta a közönségét.

Második nagy témánk a környezetvédelem volt, melynek kapcsán hat különböző projektet csináltunk. Az osztály csapatokra osztódott és mindenki kapott egy feladatot. A munkák a következők voltak: posztert kellett készíteni saját városunkról környezetvédelmi szempontból, újrahasznosított anyagokból készült húsvéti képeslapot kellett csinálni. Másik feladatunk egy egyéni interjú volt nagyszüleinkkel arról, hogy milyennek látják a múltat, és milyennek találják a jelent. Következő dolgunk apróhirdetések, nyelvtörők, idézetek keresése volt, természetesen angolul. Ezt követően az egyik csapat kielemezte a projekt elején kapott kérdőív eredményeit, melyből kiderült, hogy az osztály nagy része rendszeresen használ tömegközlekedési eszközöket, viszont sajnos senki nem engedheti meg magának az alternatív energiák otthoni használatát. Az utolsó csapatnak egy angol dalt kellet írnia környezetünkről.

A rengeteg munka végeztével tartottunk egy projektzáró napot az gimnázium klub termében, ahová meghívtuk a szülőket. Minden ember kapott egy projektet, amit bemutathatott pár percben. Nagyon jó hangulatban telt a délután, és az elkészült dalok igazán nagy sikert arattak. A program végén teát és pogácsát fogyasztva néztük végig az elkészült alkotásokat.

Igazán sok élményt és tapasztalatot szereztünk ebben az évben. Az osztályunk összerázódott, jobban megismerte egymást. Köszönjük tanáraink kiváló ötleteit és vigyázó szemeit, köszönjük a fantasztikus programokat. Örülünk, hogy ebbe a csapatba tartozhattunk.

Tulezi Milla 9.e


--------------------------------------------------------------------------------

Mátyás-nap 2010

Iskolánk 2010. február 26-án ünnepelte fennállásának 49. évfordulóját. A napot a Mátyás-fal előtti tisztelgés nyitotta meg. A jelenlevőket Sári Dénesné igazgatóhelyettes köszöntötte. Pintér Rozita 9.a osztályos tanuló felolvasta esszéjét, amelyet iskolánk névadójáról és a művészetek kapcsolatáról írt. Ezután minden osztály és vendég elhelyezte tisztelete jeleként a virágait.

A programok az aulában folytatódtak egy műsor keretein belül. Bántó Zsuzsanna igazgatónő ünnepi beszéde után Haszon Zsolt, iskolánk alapítványának kuratóriumi elnöke átadta Hosszú Zoltánnénak a Mátyás-gyűrűt, amelyet a tantestület titkos szavazással annak a kollégának ítél meg, aki sok éven keresztül kiváló munkát végzett. A Fonyódi Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre támogatta iskolánkat és három végzős diákot. A támogatást Németh Julianna elnök adta át. Az ünnepi műsor következő programja az iskola színjátszók előadása volt. Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című drámai költeményét Halvax Eszter, Sári Dénesné és Szekeres Attila állította színpadra. A hosszú és kitartó munka eredményének vastaps lett a jutalma.

A nap egyik legszínesebb része a skót dudás fellépése volt. A zenélés mellett az előadó beszélt a skótok ruházkodásáról, szokásairól, életéről. Egyéni stílusa és sajátos humora megfogta a hallgatóságot.

11 órakor kezdődtek a fakultatív programok. Az angol és a német nyelvi előkészítősök ekkor zárták le projektjüket. A táncos kedvűek táncházba mehettek Kovács Balázs tanár úr közreműködésével. A földrajz teremben papírdíszeket készíthettek a tanulók Kereskai Zita tanárnő segítségével. Lengyel Tímea vezetésével apró ajándékok és hajpántok készültek. A fizika teremben érdekes kísérleteket mutattak be kollégáink Németh László tanár úr irányításával. Sportversenyt is tartottak a testnevelők, ahol furcsa csúcsok felállítására is sor került. A klubban fotókiállítás-megnyitót tekinthettek meg az érdeklődők. Az aulában a tanulók egy tehetségkutató műsort nézhettek meg, ahol énekes és hangszeres produkciók is elhangzottak.

A nap utolsó programjaként este retro bulin szórakozhattak a diákok. A jó hangulatot a korhű ruhák, cipők, frizurák teremtették meg, a kiváló zene pedig tovább fokozta a jókedvet.

Ez a Mátyás-nap is a korábbi hagyományokhoz híven emlékezetes marad mind a tanárok, mind a diákok számára.


--------------------------------------------------------------------------------

Iskolanapi főzés (angol nyelvi csoport) 2010

angol főzés2010 januárjában azt a feladatot kaptuk Szilasi tanár úrtól, hogy a kompetencia alapú oktatás keretein belül készítsünk egy projektet, ami a különböző kultúrák étkezési szokásait mutatja be. Már megint egy project… gondoltuk ezt januárban, amikor először hallottunk a tervről.

Menükártyákat kellet készítenünk, szakácskönyvet terveznünk és összeszerkesztenünk. Nagy nehezen nekiláttunk az előkészületeknek, megbeszéléseknek, összedugtuk a fejünket és minden csapat kieszelt valamit. Jó ötletek születtek, mindenki megdicsérte a végeredményt, amire utólag mi is nagyon büszkék vagyunk.

Aztán eljött a várva várt nap, mikor is kiélvezhettük munkánk gyümölcsét és együtt főzhettünk egy kanadai szakáccsal, Andrew Mile. Andrew igazán jól adta elő a dolgokat, látszott, hogy ért a főzéshez és a humort sem sajnálta. Az igazi angol reggeli és az amerikai palacsinta elkészítésének fortélyait ismerhettük meg, és örömmel mondhatom, minden versenyző csapat fogása fenséges lett. A zsűri csak nagyon nehezen tudott dönteni, végül is egy - csak lányokból - álló csapat mellett tette le a voksát (ami mellesleg nem meglepő J).

Nagyon jól éreztük magunkat ezen a napon, a szervezés nem is lehetett volna jobb. Igazi csapatokként dolgoztunk együtt, összekovácsolódtunk. Nagyon köszönjük minden szervező tanárnak, akik ilyen sokat dolgoztak ezzel a nappal. Sosem fogjuk elfelejteni ezt az élményt.

Tulezi Milla (9.e)


--------------------------------------------------------------------------------

Iskolanapi főzés (német nyelvi csoport) 2010

német főzésNekünk, nyelvi előkészítősöknek a projektünk Mátyás-napi része volt, hogy hagyományos angol, illetve német fogásokat készíthettünk. Ez sokáig meglepetés volt számunkra, hiszen Huzsvai tanárnő és Szilasi tanár úr titokban szervezték meg.

Ám az előkészületekkor már minket is beavattak, mi németesek nagyon vártuk ezt a napot. Bár senki nem volt idegen a konyhában, az elején kicsit bizonytalanok voltunk, de a két kedves német háziasszony és tanárnőink szívesen segítettek mind a főzési technikák bonyodalmai, mind az esetleges nyelvi akadályok leküzdésében. Miután mindenki nekilátott a munkának, nemsokára ínycsiklandozó illatok töltötték meg az emeletet. Így nem csoda, hogy szinte állandóan volt látogatónk, akik szívesen megkóstolgatták főztünket. Mire elkészültünk, az egész ”vendégsereg” összegyűlt. A menü a következő volt: Kétféle különleges fűszerezésű fasírozott, a köret krumplipüré és párolt zöldség. Bántó Zsuzsanna igazgatónő és a szakmai zsűri tagjai: Iváncsicsné Perusza Ditta élelmezésvezető és Tolnai Lászlóné főszakácsnő értékelték az ételeket. Következhetett a kóstolás. Az izgatottság ellenére pozitív kritikát kaptunk a szakmai zsűri, és a vendégek részéről is.

Mi nagyon jól éreztük magunkat, reméljük, hogy ebből hagyomány válik, hiszen érdekes megismerkedni egy idegen kultúra gasztronómiai jellegzetességeivel.


--------------------------------------------------------------------------------

Szalagavató 2010

Idén is elérkezett a szalagavató ünnepség napja. Január 15-én került megrendezésre iskolánkban, a Somogy Megyei Önkormányzat Mátyás Király Gimnáziumában, a szokásostól kicsit korábbi időpontban. Ennek egyetlen oka az volt, hogy a végzősök minél tovább viselhessék szalagjukat. Hisz’ ki ne lenne büszke arra, hogy elvégezte ezt a gimit?:)

A programok délután fél hatkor kezdődtek. Közvetlenül a Himnusz után Stamler Ábel szavalta el Csoóri Sándor versét, majd a tizenegyedikesek búcsúbeszéde következett, azután pedig Antal Ágnes szólt a társaihoz. Igazgatónőnk, Bántó Zsuzsanna jókívánságokkal - és tanácsokkal teli beszéde zárta le az ünnepély első szakaszát, amit a szalagtűzéssel folytattunk. Minden negyedikes osztály csinosan-az új „egyenruhában”- színpadra állt, és a tizenegyedikesek közreműködésével megkapták virágjaikat és szalagjaikat. Nagy élmény ez a leendő ballagóknak, mivel az iskolában eltöltött éveik egyik legmeghatóbb eseménye volt. A dalok pedig csak fokozták a rendezvény hangulatát, így nem csoda, hogy kevés szem marad szárazon a családtagok soraiból is.

Sokan, még a szalagavató előtt, szorgosan jártak táncpróbákra, hogy felléphessenek a szüleik előtt. Filák Márk tanította be nekik a keringőt és a salsát. A lányok gyönyörűek voltak a menyasszonyi ruhákban, a salsa pedig az újdonság erejével hatott a nézőkre.:) Ezenkívül osztatlan siker fogadta Weisz Bianka és Takács Márk táncbemutatóját is. Majd a rokonok teljes elkápráztatásául, néhányan még saját műsorszámmal is készültek. Lábas Viki és Bohár Dani az I’m Yours című dalt adta elő, Szabó Eszti a Csillag születikben közelmúltban szereplő Zene az kellt választotta, Dakos Lilla ének- és zongora előadását hallhattuk, és végül Császár-Bíró Ági Buzsáki Angival a Pochahontast énekelte el. Így búcsúztak a kivételes tehetségek…

Este 8 órakor kezdődött a bál az avatottaknak. Meghívóval a „külsős” barátokat is elhozhatták, így velük és a gimiseinkkel bulizhattak éjfélig. A jól sikerült bált a Party Bandnak, és oszlopos tagjuknak, Keserű tanár úrnak köszönhetjük. Köszönjük!:)

Az idei ünnepségre, és bálra is jó érzéssel gondolhatnak majd vissza a negyedikesek, amikor a január 15-én készült fotókat nézegetik. Ezekről a képekről ugyan hiányoznak a ballagási virág-hegyek, de a fülig érő mosoly és az immáron szalaggal díszített ruha megeleveníti előttük ezt a szép napot…

M2


--------------------------------------------------------------------------------

Szecskahét 2010

szecska 1A Mátyás Király Gimnázium tanulói gyakorlatilag szeptember első napjától kezdve a szecskahétre készülnek. Itt mutatkoznak be műsoraikkal az elsős osztályok, ekkor történik meg a „rettegett” mégis várva várt szecskáztatás, ebben az időszakban vívnak meg egymással a negyedikesek és ilyenkor változik át az iskola Roxforttá, cirkusszá, jurtává vagy egy időgéppé a 60-as, 70-es, 80-as és 90-es évekbe.
November 19-én, csütörtökön tanítással kezdődött a nap, de mindenki a délutáni diákigazgató -választás lázában égett. A kerekasztalt szokásosan a harmadikosok rendezték a negyedikes jelölteknek: A osztály: Bohár Dani; B: Lábas Viki; C: Bózsing Gyuri; D: Bogdán Sanyika, ahol a B-sek bizonyultak a legrátermettebbeknek. A kerekasztal után következtek a műsorok, amik az idei évben tulajdonképpen komplett előadásoknak is nevezhetők voltak. Rengeteg gyakorlás állt mögöttük, de megérte. Innen is gratulálunk az összes végzős osztálynak!

szecska 2Színvonalas, humoros és ötletes munkátokat köszönjük, fergeteges bulit csináltatok. A szavazás lezártával a C-sek lehettek a legboldogabbak, Gyurci lett a diákigazgató. Katarzisát kiheverve, így nyilatkozott: -„Amikor feljött az igazgatónő már a nyakamban dobogott a szívem, és egyszerre elhallgatott az összes negyedikes, én már majdnem infarktust kaptam, és kimondták: Gyurci!!!!- és mindenki elkezdett rámborulni és ölelgetni .Eddig még nem tapasztaltam ehhez hasonló érzést. Hihetetlennek tűnt és tűnik az egész.”

Az este folyamán felléptek az iskolai diákjaiból álló bandák, úgymint a „we don’t know” és a „Nekem8”. Hangulatos lezárásai voltak ennek az eseménydús napnak.

Pénteken aztán az elsősöké lett a főszerep. Már reggel az ő produkcióijukon és a tanárok hihetetlen színészi tehetségén vidult az aula. Ezt követően az iskola összes osztályának műsora volt porondon, majd így jött el a délelőtt legizgalmasabb része, a szecska, ahol a 9-sek zöme beavatásra került. Elmondásuk szerint: „nem is volt vészes!!!:)”

Fél 8-as kezdettel az MKG zenekarra tombolt az iskola. Sok-sok új dalt, meglepetésvendégeket hoztak el, amivel tényleg maximálisan lenyűgözték a közönséget. Beért a banda, egyre bővülő rajongótáborral rendelkeznek, és Ők tudják igazán összehozni a suliközösséget, ami végül éjfélig folytatta (már a diszkóra) a bulizást.

Ezzel a két nappal zárult a mozgalmas, eredeti programokkal teli hét. Az elégedettséget az is bizonyítja, hogy egyhangúan a „nagyon jó volt” kifejezést használja az egész Mátyás Király Gimnázium. A 11-es évfolyam pedig türelmetlenül, tele új ötletekkel várja a 2010-es diákhetet. Reményeik szerint ugyanilyen lenyűgöző lesz, mint az idei…

Molt Melinda 11.a


--------------------------------------------------------------------------------

Kompetenciaalapú oktatás a Mátyás Király Gimnáziumban

A Somogy Megyei Önkormányzat sikeresen pályázott a TÁMOP 3.1.4-es programra. Ennek keretében a Mátyás Király Gimnázium kísérleti jelleggel bevezette 2009-2010-es tanévben a kompetenciaalapú oktatást a 9. évfolyamon. Ennek első lépéseként projektindító napot tartottunk 2009. augusztus 27.-én a klubteremben. Ezen a tantestületen kívül részt vettek Horváth István (az Oktatási, Közművelődési és Tudományos Bizottság elnöke), Gyöngyösiné Szabó Judit (a Somogy Megyei Önkormányzati Hivatal Humánszolgáltatási Főosztály főosztályvezető-helyettese), Sziliné Kardos Erzsébet (projektvezető) a szülői szervezet és a diákönkormányzat képviselői. Az előadók ismertették a Somogy Megyei Önkormányzat oktatásfejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseit, a TÁMOP 3.1.4-es program céljait, a pályázat tervezett tevékenységeit, anyagi forrásait és a jövőbeli várható továbblépési lehetőségeket. Az előadások után a tantestület tagjai szóltak hozzá az elhangzottakhoz és feltették szakmai kérdéseiket is.

támop 1támop 2
--------------------------------------------------------------------------------

„Jöttünk, láttunk, visszamennénk” 2009

Gimnazistáink sikere Walesben

wales 1Az érettségi befejezése után pár nappal, június 27-én indult csapatunk Walesbe. Majd egy évnyi szervezőmunka révén vált valóra a walesiek ötlete. Diákolimpiát rendeztek 9 ország több mint 200 tanulója számára, akik versenyezhettek a zene, tánc, képzőművészet sport, és a matematika területén.
A Mátyás Király Gimnáziumban folyó sokszínű tevékenység eredményeképpen Magyarországot mi képviselhettük. Egy hetet töltöttünk el LLangollenben, egy 3000 fős gyönyörű walesi városkában.
Gimnáziumunk tanulói helytálltak a nemzetközi porondon, két arany, két ezüst és két bronzérmet sikerült begyűjtenünk. Páros tánc kategóriában versenyzőink, Takács Márk és Weisz Bianka nyertek. Matematikában az induló három csapatunk elhozta az első, a második és a harmadik helyezést. A matematika eredményekre különösen büszke vagyok, hisz Iván Dáviddal alkotott párosunk maximális pontszámmal lett az első. Sakkban másodikak lettünk, a magyar hangszóró pedig, amelyet Szilák Andrea alkotott, a design kategóriában harmadik helyezést érdemelt ki. Nagy sikerrel szerepeltek a színjátszóink, akik egy Mátyás király mesét játszottak el angol nyelven, énekesünk, Lábas Viki, aki csángó magyar népdalokat adott elő gyönyörűen, a nagy tapsot kapott Antal Ági is, aki fuvolán játszotta Brahms V. magyar táncát, Dakos Lilla zongorakíséretével.

wales 2Ezek az elért eredmények és az utazás megszervezése tanáraink munkáját dicséri. A fő szervező és tolmács Szilasi Gábor tanár úr, kísérőink voltak még Bödör Márta, Lengyel Zsüliett, Sári Dénesné és Göncz Attila.

Még úgy mesélnék a szép szelíd walesi dombokról, a birkákról, az ódon várakról, a családokról, akik egy hétig vendégül láttak minket, az ételekről, a rengeteg programról, a búcsú partiról, a többi nemzetről és még annyi minden másról. De még csak meg se említhetném ezeket a dolgokat, ha nem támogattak volna bennünket a fonyódi, a környékbeli önkormányzatok és szervezetek. Itt szeretnénk mindannyian köszönetet mondani a segítségükért. A repülőjegy, a buszköltség ára pénzben mérhető, de ez az út felbecsülhetetlen volt számunkra. Még egyszer köszönjük.

És hogyan tovább? Hogy jövőre újra találkoznak-e a világ fiataljai, az a szervezőkön áll. Mindenesetre szinte mindenki eltett egy-egy telefonszámot vagy e-mail címet, míg mások közösségi oldalakon tartják a kapcsolatot.

Ez az, ami csak rajtunk múlik…

Kiss Andrea


--------------------------------------------------------------------------------

Halvax Eszter kapta a Mátyás-gyűrűt

eszterA 2009-es évben az iskola Mátyás-gyűrűjét Halvax Eszter tanárnő kapta. A díjat Haszon Zsolt, a Mátyás Király Gimnáziumért Alapítvány elnöke adta át és beszédben köszöntötte a díjazottat:

Tisztelt ünneplő közönség!

A Mátyás-gyűrű azon személynek adható, aki hosszú távú, színvonalas szakmai munkát végez. Ez a díj azért is bír különösen nagy jelentőséggel, mert a munkatársak, a kollégák döntően a tantestület tagjainak szavazatai alapján ítéljük oda. Ily módon egy közösség emeli ki tagjai közül az arra érdemest.

Idei díjazottunk Pécsett a Janus Pannonius Egyetemen szerzett magyar-történelem szakos diplomát, majd középiskolai magyar nyelv és irodalom szakos tanári diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1983-ban került Fonyódra, kollégiumi nevelő és óraadó tanár volt iskolánkban. 1986-tól a tantestület tagja.

Diákjai nagyszerű eredményeket értek el országos és megyei szinten a magyar nyelv és irodalom versenyeken.

Oktató-nevelő munkájának szerves részét képezi a diákszínpad, illetve az iskolai ünnepségekre való felkészítés. Vezetésével és kollégái közreműködésével a diákszínpad többszörös Helikon résztvevő, kétszeres bronzérmes.

Igazi közösségi és közösségteremtő ember. Kollégáival útjára indítója a „Művészetek a természetben, természet a művészetben” nyári tábornak.

Nagyon szeret itt tanítani, és büszke arra, hogy a Mátyás Király Gimnáziumnak évről évre jobb a híre, amihez munkájával ő is nagyban hozzájárul.

Született pedagógus, aki értékrendje szerint oktatva nevel és nevelve oktat.

Egyik tanítványa szerint: „ő olyan, aki mindenhol OTT van”, mi pedig annak örülünk, hogy ITT van.

2009-ben a Mátyás-gyűrűt Halvax Eszter tanárnőnek adományozzuk.


--------------------------------------------------------------------------------

Bödör Márta Németh László-díjat kapott

marta2009. január 22-én a Magyar Kultúra napján adta át Hiller István oktatási miniszter a pedagógusok elismerő díjait. Az ünnepséget az Iparművészeti Múzeumban tartották, amelyen iskolánk tanára, Bödör Márta Németh László-díjat kapott.

Bödör Márta matematika – fizika szakos tanár 1976 óta a fonyódi Mátyás Király Gimnáziumban dolgozik.

Az elmúlt 33 év alatt látványosan fejlődött az intézményben a matematikaoktatás hatékonysága, amelynek egyik előmozdítója Bödör Márta matematika tanár. Először kidolgozta a matematika tagozat helyi elméleti programját és mindent megtett annak gyakorlati sikeréért; később kidolgozta az emeltszintű matematikaoktatás helyi tervét és munkatársaival megvalósította azt. Emellett fontos feladatának tartotta a tehetséggondozást szakkörökkel, felkészítő táborokkal, 8. osztályosok feladatmegoldó szakkörével és a tehetséges gyerekek anyagi támogatásával.

A tehetséggondozással szoros összefüggésben a diákokat folyamatosan versenyezteti: a megyei és regionális matematikaversenyek élmezőnyében végeznek tanítványai, az OKTV-n évente indulnak tanítványai – legjobb elért eredmény: 6. helyezés (1995.), iskolánk az ő munkája nyomán kapcsolódott be a Kenguru – matematikaverseny rendszerébe, a Gordiusz – matematikaversenynek pedig ő az elindító szervezője Somogy megyében.

Matematika tantárgyi munkaközösség-vezetőként foglalkozik a helyi továbbképzések szervezésével, a belső szakmai konzultációk megvalósításával és állandó szakmai kapcsolatot tart a környező általános iskolák matematikatanáraival.

Fizikatanárként a kísérletező fizikatanítás híve, sikeres pályázattal tudta a fizikaszertár eszközfejlesztését megvalósítani.

Osztályfőnökként az iskolai nevelést nagy szakmai hozzáértéssel, nevelői elhivatottsággal, tapintattal és emberséggel végzi. Nagyfokú empátiájának köszönhetően nagyon sok „kallódó”, céltalan gyerek elé állított követhető, megvalósítható célt.

A mögötte álló rendkívül munkás 33 éves tanári pályát folyamatos önképzés jellemezte: 1985-ben ELTE 1 éves intenzív tanfolyam, a Matematika Tanárok Nyári Egyeteme, számítástechnika tanfolyam, tehetséggondozás továbbképzés, angol nyelvi középfokú nyelvvizsga, közoktatás vezetői képzés és szakvizsga.

Alapító szervezője Fonyód Város AVISO Kórusának és a Kórus Egyesület titkára, így részt vesz a város kulturális életének szervezésében.

Sokoldalú, tehetséges ember, színes egyéniség, kiemelkedő, következetes, igényes tanárszemélyiség, akinek kitüntetéséhez ezúton is gratulálunk.


--------------------------------------------------------------------------------

Mátyás király és kora - képeslapokonkepeslap

2008. december 8-án 14.00 órakor megnyílt iskolánkban a Reneszánsz évhez kapcsolódó kiállítás. A gyűjteményt Steiner Józsefné bocsátotta rendelkezésünkre.

A több mint 100 képeslapból álló tárlat bemutatja reneszánsz uralkodónk életét és tevékenységét.

A kiállítást iskolánk tanulóinak műsora után Gőzse Attila történelem szakos tanár nyitotta meg. A gyűjtemény 2008. december 8-tól 20-ig, hétköznapokon 8-14 óráig várja látogatóit.


--------------------------------------------------------------------------------

„1956, te csillag”

2008 októberében ünnepeltük az iskolában az 1956-os forradalom és szabadságharc 52-ik évfordulóját, amely a hagyományoknak megfelelő ünnepség keretein belül zajlott le.

Iskolánk szervezte a központi városi megemlékezést is, így megkettőzött erővel készültünk erre az alkalomra. A 25 perces műsorban igyekeztünk a diákok és felnőttek számára egyaránt közérthető műsort összeállítani. A műsor felépítése során a hagyományos kereteket némileg átlépve egy diák beszédével kezdődött az ünnepély, amit a közös Himnusz - éneklés követett.

oktober23A folytatásban versek és szövegek váltották egymást; a diákok felelevenítették a forradalom eseményeit, a 16 pontot és a forradalom bukását is. Teljes egészében elhangzott Faludy György 1956, te csillag című megrázó verse is. Az ünnepély zárásaként közösen énekeltük a Szózatot.

Október 22-én az első órában került sor az előadásra, amelyet nagy sikerrel megismételtünk a városi ünnepségen október 23-án is.

Kereskai Zita, Gőzse Attila; szervezők