Manipuláció vagy valóság

Címkék: Események

A fonyódi Mátyás Király Gimnázium 11. b osztálya az ACES közép-európai iskolai pályázat egyik boldog nyertese

Osztályfőnökünk, Lengyel Zsüliett tanárnő és Szilasi Gábor tanár úr segítségével részt vettünk egy pályázaton. Az ACES (Academy of Central European Schools) elnevezésű pályázat célja közép-európai iskolák között egy interaktív hálózat kiépítése. Ehhez különböző projekteket indítanak el azzal az átfogó céllal, hogy előmozdítsák az interkulturális párbeszédet. Kiemelt feladat még a kulturális sokszínűség megismerése. Projektünk mostani irányvonala a fiatalokat a televízióból, a netről érő információk manipulatív hatása. Vagyis valóság kontra virtualitás.

Díjunk részeként elutazhattunk egy bolgár partner iskolába, akik a látogatást egy későbbi időpontban viszonozták. Közös élményeink és munkák termékeként megszületett egy kisfilm.

Nézzük az események kronológiáját!

A Mátyás csapat 2012. október 7-én indult útnak. Az út hosszú és fárasztó volt, hiszen egy teljes napot töltöttünk el a buszon, ám hangulatosan, közös énekléssel és fim-nézéssel töltöttük el az időt.

A késő esti órákban pillantottuk meg Smyadovot. Hatalmas meglepetésünkre a vendéglátó bolgár diákok népviseletben vártak minket, és népi hagyományuk szerint sós kenyérrel kínáltak bennünket, amiből jó vendégként mindannyian törtünk egy falatot. Végül mindenkit elszállásoltak a fogadó családnál.

Az első napot ismerkedéssel töltöttük. A pályázat részeként említett kisfilmet már délután elkezdtük forgatni.  Az esti órákban pedig összegyűltünk a tornateremben, ahol a bolgárok bemutatták hagyományaikat.

A következő nap folytattuk a forgatást, valamint sportmérkőzéseken (kézilabda és röplabda) vehettünk részt. Este bolgár néptáncokat láthattunk, melynek a végén egy kellemes hangulatú táncház keretén belül mi is megtanulhattuk a lépéseket.

A harmadik nap Madaraba, a régi bolgár királyok székhelyéra utaztunk, ahol még a 9. században is ősi táltos kultuszokat  gyakoroltak.  A Madara-folyó völgyében körülbelül 23m magasságban látható egy különleges dombormű, amelyet homokkőbe vájtak, és egy életnagyságú vágtató lovast ábrázol.  Valószínűleg Krum bolgár kánnak állítottak ezzel emléket. A lovas előtt egy megölt oroszlán hever, mellette egy kutya szalad, feje felette pedig egy sas köröz. Mindezek szimbolikus jelentőséggel bírnak.

Sumenben volt a következő megálló, mivel itt élt Kossuth Lajos rövid bulgáriai emigrációja idején az 1848–1849-es magyar forradalom leverése után. Ma múzeum őrzi az emlékét, és szobra is van a főtéren. A város nevezetessége még a Tombul mecset. Sumen feletti hegyen áll a bolgár történelem gigantikus méretű emlékműve.

A pénteket Várnában töltöttük, talán ezt élveztük a legjobban, hiszen a Fekete tenger nyújtotta táj bámulatos volt. A merészebbek, vagyis a fiúk, még fürödtek is a tengerben, a lányok inkább kagylógyűjtéssel, napozással foglalták el magukat. A hely szépségét kihasználva az iskolai osztálybemutatóhoz is forgattunk.

Szombaton búcsút kellett vennünk új barátainktól és Bulgáriától. Az elválás igencsak fájdalmasra sikerült, de tudtuk, hogy februárba a bolgárok Magyarországra látogatnak.

Így is történt 2013. február 19-én Magyarországra érkeztek, bár az első két napban a fővárost tekintették meg, csütörtökön késő délután értek Fonyódra, itt egy kisebb vacsorával fogadtuk őket.

A pénteki napon az iskolánkban iskolanapi ünnepség volt, ahol a bolgár vendégeink különböző produkciókat nézhettek meg, valamint ők maguk is felléptek, és különleges bolgár énekekkel leptek meg minket. A délutánt a még elmaradt forgatással töltöttük.

Szombaton Somogyvár romjaihoz látogattunk, melyhez támogatást kaptunk Móring József Attila polgármester úrtól. Majd tovább indultunk Kaposvárra, ahol sétáltunk egy nagyot, a bolgár diákok és tanáraik el voltak ragadtatva a kellemes hangulatú várostól. Később pedig egy tanyát tekintettünk meg, ezzel felidézve a tanyai világ magyaros hangulatát. Estére egy vidám hangulatú vacsorát szerveztünk.

A vasárnapot Hévízen és Keszthelyen töltöttük. Megnézhettük a Festetics kastélyt és a vadászmúzeumot, valamit korcsolyáztunk, amely a bolgárok számára nagy élmény volt, hiszen most álltak először jégre.

Hétfőn búcsút vettünk, de tudtuk, hogy a cserekapcsolatnak itt még nincs vége. Az interneten most is levelezünk és reméljük, hogy hamarosan személyesen is találkozhatunk.

Ez a pályázat rendkívül hasznos volt, hiszen egy másik ország kultúrájába nyerhettünk betekintést, rengeteg új barátra tettünk szert, valamint a forgatások során a médiával is jobban megismerkedtünk, melyhez nagy segítséget jelentett Farkas Gergely 12. c osztályos tanuló, külön köszönet érte!

Végül a projektként elkészült remek kisfilmünkről annyit, hogy sok képi szimbolikával dolgoztunk, arcfestés, öltözködés, háttér beállítása, metakommunikatív eszközök. Célunk, hogy bemutassuk, mennyiben más az emberek közti élő kapcsolat hangulata és valósága, mint a virtuális világ kiüresedett gépiessége. De hogy kilépjünk ebből a gépi mátrixból, annak ára van, tenni kell érte, meg kell ismernünk egymást!

A film megtekinthető a youtube-on:

http://www.youtube.com/watch?v=RF__rkz7TRA

 

Tóth Rebeka 11.b

bulgár1.jpgbulgár2.jpgbulgár3.jpgbulgár4.jpg