Nemzeti összetartozás napja a gimnáziumban

Címkék: Események

2013. május 31-én az egész iskolai közösség együtt emlékezett meg az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójáról.

Az egyébként június 4-ére eső nemzeti emléknapot 2010. május 31-én iktatta törvénybe az Országgyűlés, és ezzel kinyilvánította, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

A nap programja osztályfőnöki órával kezdődött, majd az osztályok elfoglalták helyüket a gimnázium aulájában. Bántó Zsuzsanna igazgatónő bevezetője után Móring József Attila országgyűlési képviselő és Hidvégi József, Fonyód város polgármestere emlékezett meg a nap jelentőségéről. A határainkon túl élő magyarok képviseletében Zirig Ferenc, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium igazgatója tartott élvezetes előadást. Madarász Ádám, a gimnázium II. évfolyamának diákja nagyon bensőséges hangú írását olvasta fel arról, hogy miként hatott Trianon a családja életére, hogyan határozza meg ma is a Csallóközben élő magyarok sorsát. Szavai az elszakított területen élő mai tizenéves diák érzéseit fogalmazták meg szülőföldjével, hazájával kapcsolatban. Írásában Pomogáts Béla szavait idézte:” ha Trianonról beszélünk, nem másokat akarunk bántani, hanem a saját fájdalmainkról teszünk vallomást. És most, amikor Trianon máig ható szörnyű következményeit a közép- és kelet-európai népek kölcsönös megbékélésének reményében egy közös „európai házban”szeretnénk orvosolni, nem hallgathatjuk el többé a történelmi tragédiák nyomán felzengő panaszokat. A múltat, tudjuk, „be kell vallani.”

A továbbiakban rövid összefoglalást hallottunk a trianoni békeszerződés történelmi hátteréről, majd irodalmi összeállítás következett gimnáziumunk tanulóinak előadásában. Reményik Sándor, Babits Mihály, Wass Albert és Zirig Árpád versei hangzottak el. Ezután Varga Zsuzsanna ének szakos tanárnő a bartóki néprajzi dialektusterületeket mutatta be prezentációjában. Minden területhez kapcsolódóan hallhattunk népdalokat és láthattunk táncokat iskolánk tanulóinak előadásában. A tanárnő lelkes közreműködésével mindannyian megtanultuk a nemzeti összetartozás dalát, és az egész iskola együtt énekelte a diákjainkból álló zenekar kíséretével. A nap során elhangzott információkról az osztályok egy vetélkedő keretében számoltak be. A 9.a és a 9.b osztály nyerte meg a fődíjat, egy tálca süteményt. A sokszínű, változatos, jó hangulatú nap lezárásaként egy kiállítás megnyitóján vehettünk részt a klubban, ahol a minden nyáron megrendezett töröcskei művészeti tábor képeit tekinthettük meg. Az oldott légkörű, közvetlen hangulatú összejövetelen Halvax Eszter tanárnő, a tábor irodalmi részlegének vezetője, Vörös Andrásné Lengyel Zsüliett tanárnő, a képzőművészet irányítója és Keserű Zoltán tanár úr, a túrázás felelőse adtak élvezetes képet a tábor munkájáról.

A nemzeti összetartozás napja iskolánkban jó alkalmat adott nemzetünk múltjának tudatosítására, az összetartozás és a hazaszeretet erősítésére. A programok összeállítása Varga Zsuzsanna és Babina Edit tanárnők munkája volt.

nemzeti1.JPGnemzeti2.jpgnemzeti3.jpgnemzeti4.jpg