Emlékezés a március 15-ei eseményekre

Címkék: Események

„Üdvözlégy születésed napján, magyar szabadság! Először is én üdvezellek, ki imádkoztam és küzdöttem éretted, üdvezellek oly magas örömmel, amilyen mély volt a fájdalmam, midőn nélkülöztünk tégedet!”

„Oh szabadságunk, édes kedves újszülött, légy hosszú életű e földön, élj addig, míg csak él egy magyar; ha nemzetünk utolsó fia meghal, borulj rá szemfedő gyanánt.
S ha előbb jön rád a halál, rántsd magaddal sírodba az egész nemzetet, mert tovább élnie nélküled gyalázat lesz, veled halnia pedig dicsőség!”

(Részlet Petőfi naplójából)

Március 15-ét joggal tartjuk legnagyobb nemzeti ünnepünknek, mely nap minden korban a magyar szabadság szimbóluma maradt. 1848. március 15-én robbant ki Pesten a radikális ifjúság által vezetett forradalom, nyitányát adva Magyarország másfél éves szabadságküzdelmének.

A Párizsból induló forradalmi hullám két nap alatt jutott el Bécsből a magyarság szellemi életének központjába, a pesti megmozdulás fő szervezői fiatal értelmiségiek (pl. Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór) voltak. Petőfi naplója szerint a Pilvax kávéházban született meg a forradalom „akcióterve”: a szervezők először a tanuló ifjúságot szólították magukhoz az Egyetem téren, aztán lefoglalták Landerer Lajos nyomdáját. Innen került ki a követeléseiket összegző Tizenkét pont és Petőfi forradalmi hangvételű verse, a Nemzeti dal, mely írások máig szimbolizálják március 15-ét.

A korabeli események elevenedtek meg a gimnázium aulájának színpadán, ahol az ünnepi műsor keretében vers- és prózarészletek segítségével idézték meg diákjaink a forradalom pillanatait. Iskolánk néptáncosai táncbetétekkel színesítették a műsort. A díszlet megfestése, az ének- és gitárszóló, a hatásos „színészi munka” a diákok kreativitását, tehetségét mutatják. A műsor a forradalom eseményeinek felidézése mellett a nemzet összefogásának, a közös élmények összetartó erejének megidézésére törekedett. Előadásában főként a 9.a és a 9.d osztály tanulói vettek részt. Betanították Babina Edit és Mátrainé Janity Zita tanárnők.