BALLAGÁS A MÁTYÁS KIRÁLY GIMNÁZIUMBAN

Címkék: Események

A ballagás kifejezés a latin eredetű „valetans” („búcsúzó”) szóból származik, maga a szokás pedig a felvidéki Selmecbányáról, ahol az 1870-es években az erdészeti és bányászati akadémia hagyományaként a hallgatók a „Ballag már a vén diák” kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól. Ezek után minden iskolatípusban elterjedt ez a szokás, és a 20. század elejére országszerte is általánossá vált.

Ahogyan azt már megszokhattuk, minden középiskolában, így a fonyódi Mátyás Király Gimnáziumban is április utolsó heteiben kerül sor erre az eseményre.

A negyedikesek már számolják vissza a napokat, szerenádot adnak az őket tanító tanároknak, még gyorsan beszereznek egy történelematlaszt vagy egy függvénytáblát, és készülnek a közelgő érettségire. Tavaly még ők díszítették az osztálytermeket, a folyosókat, ők gyűjtötték a virágot, és ők várták a legjobban, mikor mehetnek már végre haza. Most pedig itt vagyunk újra, de ők vannak díszben, virágok, ajándékok között, és mi díszítjük a termeket, gyűjtjük a virágokat. Nekik szól a ballagási dal, értük öltöztünk fel ünneplő ruhába, és teszünk meg mindent, hogy a ballagás emlékezetes, megható mégis vidám legyen számukra.

Az idei tanévben négy végzős osztálytól vettünk búcsút.

Azok a tanulók, akik a négy év alatt valamilyen tekintetben kimagasló munkát végeztek, plakettet kaptak, illetve könyvjutalomban részesültek. Voltak köztük, akik mindvégig kitűnő- vagy jeles tanulmányi eredménnyel büszkélkedhettek, másokat zenei, kulturális, sportbeli, vagy közösségi tevékenységükért jutalmaztak.

A 12. A osztályból (osztályfőnök Bognárné Huzsvai Cecília tanárnő) hat tanuló – Fülöp Amanda, Fülöp Anita, Halász Ágnes, Pernecz Réka Nikolett, Proity Luca, illetve Tóth Leona – igazgatói jutalmat, szintén öt tanuló – Jáger Kinga Lilla, Kocsis Krisztina, Markos Martina, Molnár Nóra és Varga Liza – pedig igazgatói dicsérő oklevelet vehetett át.
A 12. B osztály (osztályfőnök Göncz Attila tanár úr) igazgatói díjazottjai Bárdió Luca, Bujdosó Ferenc Sámuel, Posza Henrietta, Szabó Cseke Benedek, Túróczy Tímea, Vig Beatrix voltak, oklevelet pedig Keserű Liza, Sipos Bence és Szabó Olivér kaptak.
A 12. C osztályban (osztályfőnök Mátrainé Janity Zita tanárnő) Böjtös Richárd, Farkas Bence, Frantal Ádám, Kerék László, Pártai Kristóf, Szalay Eszter és Szendrődy Csobán könyvet vagy plakettet, Berta Árpád, Gulyás Dorottya Éva, Kanik Edina, Kasztl Ágnes és Sinka Boglárka osztályfőnöküktől dicsérő oklevelet vehettek át.
Végül, de nem utolsósorban a 12. D osztályból (osztályfőnök Németh Krisztina tanárnő) Hideg Bernadett és Kiss Borbála kerültek jutalmazásra. Szintén könyvet, illetve oklevelet kaptak.

Mióta elballagtak, láthatóan üresebb lett az iskola. Kevesebben jönnek reggelente a vonatokkal, nem látjuk őket az aulában, a karzatokon beszélgetni vagy zenét hallgatni, és már senki nem áll be elénk a büfé- vagy a menzasorba. Hiányoznak. Az élet viszont megy tovább: jönnek az érettségik, a főiskolákra, egyetemekre való bejutás izgalmai, a lakáskeresés, majd pedig a nagybetűs Élet. Mi pedig őrizzük a diákhét és a szecskanapok emlékeit, a szalagavató pillanatait, és szurkolunk nekik, hogy terveiket valóra válthassák.

Perusza Eszter, 10. A

ballagás_1ballagás_2ballagás_3ballagás_4ballagás_5