Ünnepi műsor 1956. október 23. tiszteletére

Címkék: Események

Mi történt Magyarországon 1945 és 2015 között október 23-án?

„ Álmomban virágos réten futok. Futok hazafelé, csak innen el, haza, a városba, a házba, ahol vasárnap délután apámék kártyáznak a teraszon, én pedig a lépcsőn ülve krumplicukrot majszolok. Hatvan… Hol van Hatvan? Az iskolám, a harmadik osztály, a tanító néni, a gyerekek. Ki ül most Zsuzsa mellett? És hol van Aurél meg Géza atya? Ki lopta el tőlem mindezt?”

Ismét rendhagyó, újszerű ünnepi műsorral emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről. A Kalota-Czippán Andrea és Szilasiné Károly Mónika tanárnők által szerkesztett előadás személyes hangú, egyéni sorsokat bemutató jelenetekkel, a korabeli eseményeket felidéző filmrészletekkel, dalokkal színesítve mutatta meg az akkori történelmi helyzetet a benne élő kisember szemszögéből. A műsor szövegkönyve az 1956-os résztvevők, túlélők visszaemlékezéseiből, különböző bírósági perek jegyzőkönyvéből és a korszakot megidéző irodalmi alkotások szövegéből készült.

A műsorra való felkészülés már szeptember végén elkezdődött, amikor a diákok megkapták a szövegkönyvet. Az olvasópróbák után október elején kezdték el a színpadi próbákat, amelyek mindig jó hangulatban teltek. Több olyan tanuló is részt vett a műsorban, akik a színjátszó szakkör tagjai, ezért már nagy rutinnal rendelkeznek. Ők számos jó ötlettel is hozzájárultak a darab megvalósításához a színpadi mozgással kapcsolatban. Minden évben tapasztaljuk, hogy az ünnepi műsoroknak jelentős közösségformáló ereje van, hiszen az alsóbb és felsőbb évfolyamos gyerekek heti három-négy alkalommal több órát töltenek együtt, jobban megismerik és segítik egymást. A legtöbben önként jelentkeztek szerepelni, ami azt mutatja, hogy szeretik magukat megmutatni, kreativitásukat és tehetségüket kibontakoztatni. Az emlékműsorok feladata minden évben a nevelés és a nemzeti identitástudat erősítése.

A városi műsort is iskolánk diákjai adták a művelődési központban egészen más közönség előtt, az előadás ott is nagy sikert aratott.

A műsorban a következő tanulók szerepeltek:

9. évfolyam: Lipp Kristóf, Zellei László

10. évfolyam: Kocsis Levente, Harangozó Valentin, Grübl Dóra

11. évfolyam: Bárány Dóra, Samu Kira, Sárfi Viktória, Vajda Vencel, Borsodi Levente, Tuli Petra

12. évfolyam: Hajdu Dorottya, Muszti Anett, Tarsoly Attila

2015.10.23.-12015.10.23.-22015.10.23.-32015.10.23.-42015.10.23.-52015.10.23.-62015.10.23.-7