FONYÓDI DIÁKOK CSÍKSZEREDÁN

Címkék: Események

2015. október 18. és 23-a között a Mátyás Király Gimnázium végzős osztálya az ACES program támogatásával és keretében egy erdélyi cserekapcsolatban vehetett részt a csíkszeredai Székely Károly Szakközép Iskola tanulóival. Segítők és szervezők voltak: Szilasi Gábor tanár úr, Lengyel Zsüliett tanárnő és Babodi Gergő.

Az ACES egy Közép- és Dél-Európában működő iskolai hálózat. Ez a pályázat tanárok és diákok részére biztosít lehetőséget arra, hogy megismerjenek új oktatási módszereket, más iskolarendszereket, és barátságokat kössenek.

Kint létünk alatt ennek a csíkszeredai iskolának voltunk a vendégei, ők biztosították számunkra az ellátást és a változatos programokat is.

A csaknem tizennyolc órás utazás kellemetlenségeit enyhítette a busz ablakából elénk táruló fenséges látvány. Lenyűgözőek voltak az egyre magasabbra tornyosuló hegyek, és varázslatos hangulatot keltett az emberi beavatkozástól mentes természetes táj ősi hangulata.  Ám lehangoló volt, amikor a buszunk lakott területen, városokon és falvakon haladt át, itt ugyanis nem az általunk megszokott jólétet tapasztaltuk, mint eddigi útjaink során, például Hollandiában, Spanyolországban vagy Lengyelországban, hanem minden a szegénységről és az elmaradottságról árulkodott.

Megérkezésünkkor szívélyes fogadtatásban volt részünk. A Balatontól majd kilencszáz kilométerre fekvő, csaknem színmagyar város magyar iskolájának a kollégiumában kaptunk elhelyezést, és ennek éttermében étkezhettünk. Érdekessége ennek a kollégiumnak, hogy egy egész emeletén csak csángó fiatalok laktak, és bár magyarul beszéltek, mégis alig értettük őket. Az archaikus moldvai csángó nyelvjárás és a székelyes csángó nyelvjárás nehezen érthető, mert régi, középkori nyelvi elemeket, jövevény román szavakat is használ, és érdekesen (sziszegőn) ejtik az s – betűt.

Eltérő volt a főzéskultúrájuk is. Nehéz volt megbarátkoznunk az ottani ízekkel, nem tükrözték a magyar konyha hagyományos ízeit, még az ismert nevű ételek sem hasonlítottak az általunk megszokott ízvilághoz.

Az ottani programjainkról a kinti partnerek gondoskodtak. A Lonely Planet szerint Erdély a világ legjobb régiója, vendéglátóink segítettek abban, hogy ezt bebizonyítva Erdély számos kincsét, szépségét megismerhessük. Így jártunk Csíksomlyón, Csíkszentsimonon, Gyergyószentmiklóson, láthattuk a Hargita fenyveseit, a Gyilkos-tavat, a Békás-szorost, a kopjafákkal teli Nyergestetőt és Gyimesbükkön az Ezer éves határt.  Az 1699-es karlócai békeszerződés után indult meg ennek a völgynek a benépesítése, ekkor már biztonságosabb lett itt az élet, korábban a Gyimesi-szoroson át törtek be a tatárok, és rohanták le Székelyföldet.

De ez nem csak egy kirándulós program volt, hanem fontos feladatot kaptunk. A feladatunk egy kisfilm forgatása volt, témánk a szolidaritás bemutatása. A filmet három helyszínen forgattuk, a Gyilkos-tónál, Csíkszereda főterén és az Ezer éves határnál, ahol megtartottuk az október huszonharmadikai megemlékezésünket is, hiszen utunk éppen erre az időszakra esett.

A program folytatása, hogy csíkszeredai barátaink viszonozzák a látogatást. Jövő év februárjában érkeznek Fonyódra, amikor is nem csak szűkebb hazánk értékeit mutatjuk meg nekik, hanem a film forgatását is folytatjuk a hiányzó jelenetek felvételével.

Jóleső érzéssel gondolunk vissza az ott töltött napokra, és lelkesen várjuk a folytatást. Külön köszönjük iskolánknak, hogy lehetővé tették a programban való részvételt.

Császár-Biró Lenke Karola 12. b