Rádiós műsorok a gimnáziumban

Címkék: Események

„Minden nemzet, mely elmúlt kora emlékezetét semmivé teszi, vagy semmivé lenni hagyja, saját nemzeti életét gyilkolja meg; s akármi más kezdődjék ezentúl: az a régi többé nem leszen.”
/Kölcsey Ferenc/

Évek óta tartó hagyomány az iskolánkban, hogy bizonyos emléknapokat rádiós műsor keretében ünneplünk meg. Minden évben így emlékezünk január 22-én arra, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását.1989 óta ez a magyar kultúra napja.

Idén a 10. b osztály Fazekas Mónika osztályfőnök vezetésével kapta a feladatot, hogy megemlékezzenek nemzeti énekünk megírásáról, ez olyan közös kincsünk, ami megkülönböztet minket más népektől. Az évforduló alkalmat ad arra is, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének. Az elhangzott vers-és prózarészletek segítségével figyelmünk arra a tudásra, műveltségre, erkölcsre összpontosult, amit a magyar kultúra jelenthet számunkra. Ennek fennmaradása pedig attól függ, sikerül-e a tudományokra és a művészetekre, a kultúra értékeire fogékony emberekké, értő közönséggé válnunk.

Ezen a napon gondoljunk a múltunk és jelenünk kultúrájának védelmére, mutassuk fel és adjuk tovább a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket!

Február 25-én reggel szintén rádiós műsorral emlékeztünk meg a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról. Pusztai Ágnes tanárnő az akkori események tanúinak hiteles és megható visszaemlékezései nyomán készített hanganyagot felhasználva állította össze a műsort.

1947-ben ezen  a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő nyolc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. Kovács Béla 1959-ben, 51 évesen halt meg. Sorsa egyfajta típuspéldája lett azoknak, akiket ma a kommunizmus áldozataiként tarthatunk számon.

„ Ember vigyázz, figyeld meg jól világod:

ez volt a múlt, emez a vad jelen,-

hordozd szivedben. Éld e rossz világot

és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte,

hogy más legyen.”

/Radnóti Miklós/