Erasmus+ program Fonyódon

Címkék: Események

December 9. és 15. között Erasmus cserediákprogramban vettünk részt.

Nagyon jó lehetőség volt ez számunkra nyelvtanulási szempontból, megismerhettük más nemzetek kultúráit, képet kaphattunk az ottani életről. A programban négy ország tanulóival vettünk részt, Angliából, Svédországból, Finnországból és Olaszországból érkeztek hozzánk diákok. Az érkezésük után beszélgettünk, nagyon érdeklődőek voltak és segítőkészek, a nyelvi különbségek sem jelentettek akadályt. A sok utazás miatt nagyon fáradtak voltak, hamar aludni mentek, de másnap újra együtt vehettünk részt érdekes programokon. Először is az iskola klubhelységében köszöntötték őket, majd kisfilmeket tekinthettünk meg az ő iskolájukról és országukról. Ezután egy projektmunkát mutattunk be, ami az országunkról szólt, valamint annak történelméről és szokásairól. Csoportmunkában dolgoztuk fel ezeket, ami szintén jó volt a nyelvgyakorlásra és az ismerkedésre. Délután szabad program volt, mi megmutattuk nekik Fonyódot, elvittük őket a partra és a sétányra. Nagyon tetszett nekik a város, szerintük is gyönyörű. Ezután hazamentünk, majd még beszélgettünk velük, nagyon sok új és érdekes dolgot tudhattunk meg egymásról és a lakhelyükről.

Az első napunkat az iskolán kívül a fonyódi Panoráma Sétányon kezdtük meg, ahol megmutattuk vendégeinknek a Fonyódról nyíló gyönyörű kilátást. A pár perces fotózkodás után Tapolca felé vettük az irányt. Elsőként a tapolcai tavasbarlangban jártunk, ahol először a látogatóközpontot néztük meg, majd lementünk a barlangba, és háromfős csoportokban csónakáztunk. Ezt követően elindult a csoport a tapolcai Malom-tóhoz. Egy negyedórás fényképezkedés után visszaültünk a buszba, és Keszthely felé indultunk. Keszthelyen tartottunk egy háromnegyed órás pihenőt, ahol tudtak a cserediákok egy kis ajándékot vásárolni az otthoniaknak és maguknak. A rövid „shopping” után a Festetics-kastély következett. Itt mind a négy vendégcsoport  csoportvezetője határozta meg, hogy a vendégeink mikor nézi meg a múzeumot. Miután mindenki megkapta a belépőjét, voltak, akik éhesek voltak, vagy csak ittak volna egy üdítőt, kávét, így ők először elmentek ebédelni vagy kávézni, és csak ezután kezdték meg a „múzeumtúrát”. Voltak, akik először nézték meg a múzeumokat, hogy utána szabadon fedezhessék fel Keszthelyt. A szabadprogramon belül megnézték Keszthely főterét. Délután öt óra körül visszaszálltunk a buszra, és hazaindultunk Fonyódra.

December 12-én, szerdán Patcára és Kaposvárra mentünk kirándulni. Busszal utaztunk, és 10 órára értünk a Katica-tanyára. Rengeteg játékot próbálhattunk ki, mint például az óriáscsúszdákat, a játszóházat, a trambulint, valamint logikai és ügyességi játékokat, de billiárdoztunk, csocsóztunk, bowlingoztunk, és akár falat is mászhattunk. Volt lehetőség állatsimogatásra és etetésre, ám a lámát inkább csak messziről szemléltük a biztonság kedvéért. Személy szerint nekem a csúszdaház és a játszóház tetszett legjobban, és itt is töltöttem a legtöbb időmet. Megközelítőleg három órát voltunk ott, és nagyon elfáradtunk, ám továbbhaladtunk Kaposvárig. Kaptunk egy óra szabadidőt, addig mindenki saját magát foglalta el. Voltak, akik karácsonyi ajándékokat vettek, vagy beültek ebédelni valahova, de egyesek csak sétáltak a belvárosban vagy a parkban. Egy rövid buszút után eljutottunk a Kapos-fürdőbe. Az idő miatt nem mehettünk ki a szabadtéri medencékbe, de bent is jól éreztük magunkat. Úszkálhattunk a medencében, üldögélhettünk a pezsőfürdőben, áztathattuk magunkat a gyógyfürdő meleg vizében, de akár izzasztó perceket is tölthettünk a szaunában, amiben akár 80 fokos hőmérséklet is lehetett. A kedvencem a beltéri csúszda volt. Ezután a fárasztó három óra után hat óra körül haza is indultunk, fáradtan, ámde élményekkel tele értünk vissza Fonyódra.

Csütörtökön, miután megérkeztünk reggel, a gimnáziumban maradtunk. A klubban való találkozás után szavazással eldöntöttük, hogy melyik országnak a logója a legjobb. Az olasz diákok logója fölényesen nyert. A logót kinyomtatták, és fölrakták az Erasmus Corner falára, majd egy közös csoportképet csináltunk. Azután kis csoportokra osztva körbevezettük a külföldi diákokat az iskolában, megmutatva a különböző termeket. Azt követte egy kis szünet. Utána a következő feladatban, ami a sztereotípiákról szólt, megnéztünk egy kisfilmet, majd megbeszéltük, leírtuk a különböző nemzetek sztereotípiáit. Sokat nevettünk eközben. Egy gyors szünet után beültünk különböző órákra, én például fizika órára mentem be, ahol ingával kísérletezgettünk. Azután egy órát kaptunk, hogy megebédeljünk. A jóleső étel után a tornaterembe mentünk, ahol néptáncot tanulhattunk. Mindenki nagyon élvezte az egészet. Eleinte sokan nem nagyon mertek táncolni, de a végére mindenki örömtelien táncolgatott. A kimerítő háromnegyed óra után mindenki hazamehetett a házigazdájával. Összegzésként: ebből a napból mindenki sokat tanulhatott.

Pénteken a fővárosba utaztunk, reggel indult a buszunk. Hatalmas hangulatú két órás útnak néztünk elébe. Első állomásként a budapesti Szikla Kórházat néztük meg. Az előadás a világháború utáni elesettek kórházi sorsát mutatta be, amit angolul hallgathattunk végig. Ezek után a Budai Várat mutattuk meg a cserediákoknak. Mindenkinek nagyon tetszett. A Halászbástyát és a vár körüli csodaszép környéket is végigjártuk, ahol őrségváltást is láttunk. Ezután szabadfoglalkozás következett az egyik bevásárlóközpontban. A gyerekek és a felnőttek is egyaránt kedvelték, majd egy közösen megbeszélt időpontra találkoztunk, és a svéd csoporttól elköszöntünk, mert nekik már indult a repülőgépük haza. A Terror Háza Múzeumhoz az Andrássy út gyönyörűen kivilágított utcája vezetett minket. Nagyon színvonalas idegenvezetésben volt részünk. A hazafelé vezető úton elkezdett esni a hó is, így egy hatalmas hócsata is belefért még a napba. Az egész csoport nagyon jó és sok élménnyel tért haza, mindemellett nagyon várjuk a következő találkozót.

Összességében ez egy nagyon jó hét volt, tele érdekesebbnél érdekesebb programokkal, a végére már nagyon nehéz volt elbúcsúzni egymástól, olyan jóban lettünk. Sok barátság született, talán szerelmek is. Nagyon sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak, a nyelvtudásunk is sokat gyarapodott, de az a legfontosabb, hogy jól éreztük magunkat.

Boros Csanád 9.b

Czink Mátyás 10.c

Lázár Blanka 10.c

Lázár Flóra 10. c

Simó Alex 9.c

Erasmus+ 2018