A MAGYAR KULTÚRA ÜNNEPÉN

Címkék: Friss hírek

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy –a kézirat szerint –Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Az évforduló alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének; felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Iskolánkban rádiós műsorral emlékeztünk meg Himnuszunk születése napjáról. Talán nem véletlen, hogy értékeink, kincseink közül éppen legfontosabb nemzeti énekünk születése vált a magyar kultúra ünnepévé, hiszen nemcsak a magyar sors, történelmünk viharos századai sejlenek fel benne, hanem a nép által átörökített, megőrzött-tudatunkban folytonosan jelenlévő és belőle építkező kultúra is.

Kölcsey Ferenc unokaöccséhez, Kölcsey Kálmánhoz írt intelmeiben olyan gondolatokat fogalmaz meg, melyek ma is érvényesek:

„Szeresd a hazát! Szeretni az emberiséget, ez minden szívnek föltétele. ..Tekints szívedbe, s ott leled a természettől vett tudományt..,mely egy hazához láncol! Aktív, tettekben megnyilvánuló hazaszeretet, igaz emberség, a kultúra megbecsülése és gyarapítása a cél.”

A műsort előadták a 11.c osztály tanulói.